Rozmrażasz mięso w ciepłej wodzie? To jak proszenie się o chorobę. Jak twierdzi Urszula Somow, która wystąpiła w programie dzień dobry tvn, jest to najgorsza z możliwych rzeczy, którą możemy zrobić. Dlaczego? Otóż wtedy namnaża się najwięcej bakterii, które później trafią do naszego układu pokarmowego. Jeśli już zdecydujemy się tak robić to mięso należy włożyć do woreczka strunowego i szczelnie zamknąć, a następnie umieścić w zimnej wodzie zmienianej co 15 minut by zimną pozostała. Nie brzmi to jak dobry sposób, prawda? Na szczęście są lepsze!
Zanim jednak do tego przejdziemy warto przytoczyć kilka innych błędów. Układacie mięso w misce na blacie i czekacie, aż się rozmrozi. To również niebezpieczne. Najlepszym ze wszystkich możliwych rozwiązań jest umieszczenie mięsa w lodówce i pozwolenie by powoli się rozmroziło. Wymaga to od nas cierpliwości i dobrego planowania. Możemy mięso z zamrażalnika wyjąć wieczorem i wstawić do lodówki by rozmroziło się przez noc. Temperatura panująca w lodówce nie pozwoli by rozwinęły się bakterie.