Roladki z kurczaka ze szpinakiem – FIT obiad

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 04 marca 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Macie ochotę na coś dietetycznego na obiad, ale piersi z kurczaka gotowane na parze Wam się znudziły? Dzisiaj zaproponujemy Wam coś znacznie lepszego. Będą to roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem, a następnie pieczone w piekarniku. Dzięki temu zyskamy małokaloryczny dodatek do obiadu, który dodatkowo jest bardzo smaczny. Koniec z suchymi piersiami kurczaka bez smaku!

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste. Szpinak wzbogacimy aromatem czosnku, który idealnie z nim się komponuje. Dla mnie te dwie rzeczy są wręcz nierozłączone. Są one tak smaczne i sycące, że wystarczy podać je w towarzystwie świeżej sałatki i mamy gotowy obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje.

Dlatego jeśli chcecie przekonać domowników do tego, że dieta nie musi wcale być niesmaczna, to jest to idealny przepis, który możecie wykorzystać w tej roli. Dieta faktycznie wcale nie musi być pozbawiona smaku i finezji.

Trzeba jedynie sięgnąć po nowy asortyment przepisów. Dotychczas wykonywane przez nas dania nie wpasowują się w dietetyczne menu. Jednak ciężko pozbyć się starych nawyków i zacząć gotować zupełnie inaczej z głowy. Dlatego warto sięgnąć po sprawdzone i smaczne przepisy, które uczynią naszą dietę smaczniejsza.

Składniki na pieczone roladki z kurczaka ze szpinakiem

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 200 g szpinaku rozdrobnionego
  • 100 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od szpinaku. Na patelnię dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, a następnie szpinak. Jeśli mamy mrożony to musimy teraz poczekać, aż rozmarznie. Gdy tak już się stanie wyciskamy do niego dwa ząbki czosnku, dodajemy ricottę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę aby połączyć ze sobą składniki.

Gdy są już gotowe możemy zdjąć je z gazu, będziemy nasze roladki jeszcze piec w piekarniku, dlatego farsz zdąży spokojnie dojść w piekarniku.

Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze plastry, a następnie rozbijamy je. Najlepiej jest kupić piersi dużych rozmiarów.

Teraz każdą z piersi kurczaka rozkładamy płasko. Kładziemy na nią nasz farsz ze szpinaku, a następnie zawijamy w roladkę. Zabezpieczamy wykałaczkami aby się nie rozpadły i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Następnie do rozgrzanego piekarnika z grzałką góra i dół wkładamy nasze roladki. Pieczemy je pół godziny.

Podobne artykuły