Czy można odkroić pleśń z produktu i dalej go zjeść?

Lifestyle Zdrowie Data publikacji: 14 października 2017

Nie raz na pewno spotkaliście się z pleśnią na kromce chleba, owocu czy innym produkcie spożywczym. Niektórzy uważają, że wystarczy ją odkroić i dalej można spokojnie jeść. Czy tak jest naprawdę?

Niestety nie. Chociaż pleśń porywa zewnętrza warstwę, która ma styczność z powietrzem to ma cienkie i długie korzenie, które wnikają głęboko dalej w produkt niż to widzimy. Może dojść nawet do sytuacji, że pleśń zakorzeniona jest już głeboko w całym produkcie, a my widzimy tylko to co jest na zewnątrz. Jedzenie pleśni nie jest zdrowe, zatem produktu, który obrośnięty jest pleśnią nie powinniśmy spożywać, a jak najszybciej go wyrzucić by pleśń nie przeszła na inne produkty, z którymi ma styczność.

Co może się stać gdy zjemy spleśniały produkt?

Pleśń może powodować reakcje alergiczne i problemy z oddychaniem. Może również wytwarzać toksyny, ale to zależy już od formy pleśni z jaką mamy do czynienia. Jedną z nich jest na przykład alfatoksyn, który przyczynia się do powstawania raka wątroby. Oczywiście pomijamy oczywiste perturbacje, którymi mogą być problemy związane z bólem brzucha, wymiotami i innymi nieprzyjemnościami gastrycznymi.

Dlatego też wykrojenie kawałka, nawet całkiem sporego nie gwarantuje usunięcie pleśni całkowicie z produktu. Dlatego gdy zobaczysz, że pleśń pojawiła się na jakimś produkcie to go wyrzuć.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły