Rolada faszerowana pieczarkami, owinięta aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste.
Składniki
1 kg fileta z indyka
20 dag pieczarek
1 cebula
7 pasków podłużnych boczku parzonego
½ szklanki soku jabłkowego
¾ szklanki wina białego
1 łyżeczka mąki pszennej
¾ szklanki śmietany 12 %
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania
Z mięsa usuwamy wystające części, kroimy wzdłuż, ale nie do końca i rozbijamy tak żeby powstał nam prostokąt. Doprawiamy solą.
Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz sola.
Gotowy farsz rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy w roladę, owijamy boczkiem oraz folią aluminiową i pieczemy 35 minut w 180° 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się zarumienił. Po upieczeniu mięso kroimy w grubsze plastry i układamy na półmisku.
Sok jabłkowy, wino gotujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną.