Rolada z indyka z pieczarkami

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 29 grudnia 2020 / Aktualizacja: 2022-03-28

Rolada faszerowana pieczarkami, owinięta aromatycznym boczkiem, który sprawia, że mięso jest pyszne i soczyste.

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 7 pasków podłużnych boczku parzonego
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • ¾ szklanki wina białego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • ¾ szklanki śmietany 12 %
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Z mięsa usuwamy wystające części, kroimy wzdłuż, ale nie do końca i rozbijamy tak żeby powstał nam prostokąt. Doprawiamy solą.
  2. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz sola.
  3. Gotowy farsz rozkładamy na mięsie. Mięso zwijamy w roladę, owijamy boczkiem oraz folią aluminiową i pieczemy 35 minut w 180° 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby boczek się zarumienił. Po upieczeniu mięso kroimy w grubsze plastry i układamy na półmisku.
  4. Sok jabłkowy, wino gotujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną ze śmietaną.
  5. Sosem polewamy roladę.
  6. Danie gotowe.
  7. Smacznego

Podobne artykuły