Przepis na domowe ciasto na pizzę

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 09 kwietnia 2020 / Aktualizacja: 2022-12-10

Kiedyś bardzo często robiłam w domu pizzę. Potem przestałam, aż przyszedł czas kwarantanny i postanowiłam do tego wrócić. Teraz domowa pizza gości na moim stole dość często, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na naprawdę dobre ciasto do pizzy.

Bardzo fajnie wyrasta, a po upieczeniu jest wystarczająco sztywne by wygodnie zjeść kawałek pizzy. O ile nie przesadzicie z ilością dodatków ;)

Składniki na ciasto do pizzy

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw robimy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie i odstawiamy na bok na parę minut.

W tym czasie do miski dodajemy mąkę, oliwę z oliwek, sól i cukier. Następnie dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto, najwygodniej za pomocą wielofunkcyjnego robota kuchennego. W razie potrzeby dodajemy mąki, ciasto po wyrobieniu powinno odchodzić od dłoni. Zawsze robię to na oko wsypując początkowo trzy szklanki mąki, a potem dosypuję jeszcze i nigdy nie pamiętam ile jej użyć od razu :D Dlatego, te pół szklanki jest dość umowne i po prostu musicie popatrzyć jak wygląda ciasto po wyrobieniu.

Następnie formuję z niego kulkę, zostawiam w misce i przykrywam ręcznikiem kuchennym. Odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny.

Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na dwa. Blachę smaruję oliwą, a potem rozwałkowuję na niej ciasto. Ta porcja starcza mi na dwie kwadratowe pizze wielkości standardowej blachy do piekarnika. Wolę gdy ciasto jest cieńsze, ale jeśli wolicie grubsze to zużyjcie całe od razu.

Gdy ciasto jest rozwałkowane przychodzi czas na sos, który robię dość prosto. Do koncentratu pomidorowego dodaję zioła prowansalskie i gorącej wody. Potem już tylko ulubione dodatki i ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza.

Można zajadać się ze smakiem :) Domowa pizza jest naprawdę dobra. Fajne jest też to, że możecie dodać tak naprawdę to co lubicie. U nas najczęściej króluje pizza z następującymi dodatkami:

  • ser
  • szynka
  • cebula
  • czarne oliwki
  • papryka czerwona
  • jajka ugotowane na twardo
  • kukurydza

Oczywiście to jaką pizzę Wy zrobicie zależy już tylko od Waszych preferencji :) Pizza to też dobry pomysł, aby wyczyścić lodówkę z produktów, które nie długo stracą swój termin przydatności do spożycia, a za bardzo nie wiadomo co z nimi zrobić.

Zobacz również: Przepis na sos czosnkowy

Podobne artykuły