Jak zrobić sos czosnkowy

Przepis na sos czosnkowy to coś co zdecydowanie warto znać. Sos ten jest jednym z najbardziej kultowych sosów, który pasuje do naprawdę wielu dań. Wiele osób nie wyobraża sobie pizzy bez niego. Ja stosuję go bardzo często do większej ilości potraw. Można powiedzieć, że pasuje do wszystkiego.

Przepis na sos czosnkowy

Domowy sos czosnkowy można zrobić na dwa sposoby. Dzięki temu zyskamy bardziej dietetyczną wersję, która zawiera mniej kalorii lub zwykłą. Dzisiaj przedstawimy Wam obydwa te przepisy. Najlepszy sos czosnkowy to po prostu kompilacja kilku prostych składników. Jego zrobienie również jest bardzo proste i szybkie. Nie zajmie Wam to wiele czasu, a dzięki niemu wzbogacicie smak wielu potraw.

Do czego można podać sos czosnkowy? Oczywiście nasuwa nam się na myśl pizza i jest to bardzo dobre zestawienie. Do pizzy mogę nie mieć żadnego innego sosu, czosnkowy zdecydowanie jest tutaj dla mnie numerem jeden i w zupełności mi wystarczy. Chociaż też lubię sos pietruszkowy z oliwą. Sos czosnkowy pasuje też oczywiście do frytek, zapiekanek, warzyw, sałatek. Czasami używam go gdy coś mi się już przejadło i chciałabym zmienić tego smak. Na święta na pewno robicie sałatkę jeżynową, która potem zostaje i trzeba ją zjeść. W tym roku miałam jej dość więc polałam ją sobie sosem czosnkowym i okazało się, że tak również jest bardzo smaczny i wyszła z tego zupełnie nowa sałatka :)

Zacznijmy od podstawowego przepisu. W nim większość będzie stanowił majonez. Jest to oczywiście wersja dla osób, które nie liczą kalorii. Potem poznamy drugą wersję na dietetyczny sos czosnkowy. Wybierzcie tę, którą wolicie lub wypróbujcie nawet dwie :)

Składanki

  • 200 ml majonezu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie jest bardzo proste. Porcja, którą przygotujemy jest dość spora i wystarczy na kilka osób. Możecie oczywiście zmniejszyć o połowę ilość majonezu i jogurtu, a wtedy uzyskanie mniejszą ilość sosu.

Ja zaczynam od wymieszania majonezu. Do miski najpierw wrzucam majonez i mieszam go przez chwilę. Zauważyłam, że gdy tak zrobię i potem dodam jogurt naturalny to konsystencja jest bardziej kremowa i nie tworzą się grudki. Więc mieszamy najpierw majonez, potem dodajemy jogurt i mieszamy ponownie. Do sosu wyciskamy trzy ząbki czosnku przez praskę. Doprawiamy trochę solą i pieprzem, ale nie za wiele. Sos po wymieszaniu przykrywamy i odstawiamy do lodówki aby się przegryzł.

Ok, to teraz czas na sos w wersji dietetycznej. Jak domyślacie się bazę w tym przypadku będzie stanowił jogurt naturalny. Możemy zachować podobne proporcje jogurtu naturalnego. Jedno duże opakowanie wystarczy. Do tego dodamy dwie czubate łyżki majonezu.

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 duże łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Czynności wykonujemy dokładnie tak samo. Najpierw w misce wymieszaj sam majonez, możesz od razu dodać przyprawy jeśli chcesz. Następnie dodaj do niego jogurt i wymieszaj. Na koniec wyciśnij do środka czosnek, zamieszaj i wstaw do lodówki. Dzięki temu sos się przegryzie i będzie bardziej wyrazisty w smaku.

Często do sosu czosnkowego dodaje się posiekany koperek lub suszone zioła takie jak tymianek czy rozmaryn. Jeśli masz ochotę i lubisz takie smaki to możesz również wypróbować taką wersję.

Jaki czosnek najlepiej wybrać do sosu czosnkowego?

Najlepiej jest kupić polski czosnek, a nie chiński. Czosnek chiński jest dużo mniej aromatyczny i gorszy w smaku. Aby dokonać wyboru trzeba umieć go odróżnić bo niestety nie zawsze w sklepie znajdziemy taką informację. Najczęściej mówi się o tym, że czosnek chiński jest biały, a nasz będzie ciemniejszy. Jest to prawda, ale nie do końca. Czosnek ma wiele odmian i wcale ten sposób może się nie sprawdzić.

Dlatego najlepiej jest zwracać uwagę na cenę. Czosnek chiński jest po prostu tańszy od czosnku pochodzącego z polski. Jeśli jednak nie potraficie rozpoznać go po cenie bo nie macie z czym jej porównać to warto wybrać ten czosnek, który będzie odbiegał kolorem od białego. Może być różowy, brązowy, ze skazami i nieregularnym kształcie.

Czy do sosu czosnkowego można użyć czosnku w proszku?

Czosnek granulowany jest wygodniejszy do użycia, ale niestety ma dużo gorszy smak. Próbowałam z nim robić sos czosnkowy i różnica jest bardzo mocno wyczuwalna. Sos stworzony na bazie świeżego czosnku jest po prostu dużo smaczniejszy. Jeśli jednak zdecyduje się zastąpić go czosnkiem w proszku to warto pamiętać proporcje. 1 ząbek czosnku to 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.

Skomentuj

Jak zrobić sos czosnkowy