Jeśli do tej pory nie korzystaliście z aluminiowych tacek podczas grillowania, to mamy dla Was informację, która sprawi, że bez nich już się nie obejdziecie.
Aluminiowe tacki do grillowania nie mają jedynie ułatwić nam życia. Co prawda grillowanie z nimi jest łatwiejsze. Ruszt nie brudzi się tak, a więc nie musimy poświęcać dużo czasu na jego czyszczenie. Jednak jest dużo ważniejszy powód, dla którego warto stosować aluminiowe tacki podczas grillowania.
Wystarczy, że przyjrzycie się temu jak są zbudowane. Już na pierwszy rzut oka widać, że tacka posiada harmonijkową budowę.
Mięso ułożone jest na wypiętrzeniach tacki, a w rowkach obok odkłada się tłuszcz, który wytapia się z potraw podczas smażenia. Dzięki temu nie spada on wprost na żar. Oczywiście część z niego wycieka, ale nie całość.
Tłuszcz, który spada na rozżarzony węgiel może być przyczyną rozwoju chorób nowotworowych. W taki sposób powstają kancerogenne substancje HCA (heterocykliczne aminy) i PAH (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Dlatego nie powinno trzymać się mięsa na grillu dłużej niż to potrzebne, oraz powinno się układać potrawy w momencie gdy temperatura na palenisku jest już wysoka, aby skrócić czas obróbki termicznej.
Grillowanie za pomocą aluminiowych tacek zmniejsza ilość powstających kancerogennych substancji, a więc jednocześnie chroni nas przed zachorowaniem np. na raka jelita grubego, raka piersi czy pęcherza moczowego.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.