19 sierpnia 2021

Profesjonalne ekspresy do kawy – czym się wyróżniają?

Profesjonalne ekspresy do kawy różnią się od urządzeń do domowego zastosowania. Stoi bowiem przed nimi trudne zadanie. Muszą zapewniać dostęp do dużej ilości dobrej kawy. Z tego powodu ich działanie jest inne, bo rozbudowane o pewne funkcje.

Podsumowanie:

  • Profesjonalne ekspresy do kawy to nie to samo, co urządzenia do domowego zastosowania. Poznasz je po szeregu dodatkowych funkcji i cech.
  • Wydajność, różnorodność i prostota obsługi – to tylko kilka elementów, na które zwraca się szczególną uwagę w profesjonalnych ekspresach do kawy.
  • Jak zdobyć profesjonalny ekspres do kawy dla restauracji, kawiarni czy stołówki? Coraz więcej marek umieszcza je w swoich katalogach, a na rynku pojawia się coraz więcej firm oferujących wynajem takich urządzeń.

Dobra kawa to podstawa w gastronomii

Świadomość gości lokali gastronomicznych jest coraz większa. Wybierając kawę w lokalu, nawet ze średniej półki cenowej, oczekują doskonałego smaku, aromatu, pobudzającego działania, a często także estetycznego podania. Nawet jeśli zarządzasz stołówką lub kantyną, dobra kawa jest potrzebna. Jeśli prowadzisz ekskluzywną restaurację lub kawiarnię, tym bardziej. A żeby taką uzyskać, jednocześnie zachowując ekonomiczną opłacalność, potrzebujesz profesjonalnego ekspresu do kawy.

Profesjonalne ekspresy do kawy – cechy i funkcje, których nie może im zabraknąć

Na rynku znajdziesz wiele profesjonalnych ekspresów do kawy. Ta różnorodność jest konieczna, by każdy właściciel lokalu gastronomicznego znalazł właśnie takie urządzenie, jakiego potrzebuje. Jest jednak pula funkcji i cech, które muszą charakteryzować profesjonalne ekspresy do kawy, by rzeczywiście przynosiły satysfakcję klientom, a zyski właścicielom.

Wydajność i moc

180 filiżanek kawy jednego dnia – czy to dużo? Nie dla wielu stołówek, kantyn, a nawet kawiarni czy biur. Profesjonalne ekspresy do kawy, które mają wspomóc ich funkcjonowanie muszą być więc wydajne, a wydajność określana jest poprzez ilość napoju, jaką urządzenie może przygotować w ciągu doby. W tym kontekście ważna jest także moc i ciśnienie ekspresu do kawy. Im większe wartości tych parametrów, tym urządzenie jest wydajniejsze.

Różnorodność

Ekspresy oferujące wyłącznie małą czarną to za mało. Potrzeby gości są bowiem bardzo różnorodne, dlatego wybierając profesjonalne ekspresy do kawy, zwróć uwagę na ilość wariantów napojów, jakie oferują. Jeśli prowadzisz raczej niewielką kawiarnię dla gości o sprecyzowanych gustach, najlepiej sprawdzi się ekspres kolbowy i opracowanie kilku typów kaw. W stołówce i restauracji różnorodność oferty musi być większa; nie może zabraknąć w niej kawy z mlekiem, czekolady ani espresso dla najbardziej zmęczonych.

Prostota obsługi

W trakcie jednego dnia pracy restauracji, kawiarni czy stołówki trzeba przygotować wiele dobrych kaw – pisaliśmy o tym przy wątku wydajności. W takiej sytuacji pracownicy z pewnością docenią prostotę obsługi. I jeśli nie planujesz zatrudnić doświadczonego baristy specjalnie z okazji zakupu nowego ekspresu, szukaj właśnie takiego modelu – z dostępnością automatycznych trybów, z opcją zapamiętywania samodzielnie tworzonych wariantów kawy, z dotykowym ekranem o przejrzyście rozpisanych funkcjonalnościach.

Poza tym zwróć też uwagę na:

  • pojemność zbiornika na ziarna kawy – im więcej kaw przygotowuje się w Twoim lokalu, tym pojemnik powinien być większy, by nie trzeba go było często napełniać,
  • sposób zasilania wodnego, jaki można wykorzystać w ekspresie – stałe podłączenie czy do zbiornika z wodą,
  • to, czy ekspres ma opcję wykorzystania świeżego mleka czy tylko zabielacza,
  • automatyczny tryb czyszczenia i system odkamieniania,
  • wykonanie ekspresu z solidnej, nierdzewnej stali,
  • opcję podgrzewania kubka, filiżanki lub dzbanka,
  • sygnał „kawa jest gotowa”.

Profesjonalne ekspresy do kawy różnią się od tych, do domowego zastosowania. Dzięki temu mogą spełnić oczekiwania większej liczby klientów o różnorodnych gustach, a docelowo zwiększyć zyski, jakie czerpiesz z prowadzenia gastronomicznego biznesu.