Z pewnością słyszeliście powiedzenie „nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili”. Jest w nim utrwalona pewna prawda kulinarna. Zupa pomidorowa, to jedna z najpopularniejszych zup, którą raczej trudno jest nie lubić. Nazywamy ją również zupą poniedziałkową. Wzięło się to z tego, iż w niedziele najczęściej przygotowuje się rosół, a z tego co zostanie na następny dzień zupę pomidorową. Bulion warzywno-mięsny jest właśnie podstawą do jej przygotowania.
Mimo, iż zupa pomidorowa jest ogólnie lubiana, to każdy z nas ma swoje indywidualne predyspozycje. Niektórzy lubią, gdy podamy ją zabieloną śmietaną, a jeszcze inni wolą czysty pomidorowy wywar. Jedno jedzą ją z ryżem, a drudzy z makaronem.
Z racji tego, iż zupa ta przygotowywana jest na bazie rosołu, to jest dość rzadka. Są osoby, które wolą gęstsze zupy, ale nie koniecznie musi to być zupa krem. Klasyczną pomidorówkę możemy bardzo łatwo zagęścić i w tym poradniku podpowiemy Wam, jak to zrobić.
Część osób zagęszcza zupę pomidorową za pomocą mąki. Jest to jednak sposób, przez który traci ona swój piękny pomidorowy kolor oraz aromat. Dużo lepszym sposobem do zagęszczenia pomidorówki jest wykorzystanie koncentratu pomidorowego.
Przygotuj patelnię, a następnie podsmaż na niej koncentrat pomidorowy. Następnie dodaj chochelkę zupy z garnka i dobrze wymieszaj. Teraz całość przelej do garnka z zupą, zamieszaj jeszcze raz i zobaczysz, jak niemal natychmiast staje się ona gęstsza.
Zupa zagęści się również w pewnym stopniu po zabieleniu jej śmietaną. Aby to zrobić, należy odjąć trochę zupy z garnka, a następnie dodać do niej śmietany do zup. Dzięki temu zahartujemy ją i nie zważy się po dodaniu do gorącej zupy. Po wymieszaniu wlewamy stopniowo zahartowaną śmietanę do garnka z zupą i cały czas mieszamy.