Ugotowanie brokułów nie wydaje się niczym trudnym. Solimy wodę, zagotowujemy wraz z brokułami i czekamy, aż zmiękną. Wydaje się to być prostym zadaniem, ale i tutaj popełniamy błędy. Dzisiaj podpowiemy Wam jakie!
Po pierwsze, brokuły wkładamy dopiero do wrzącej wody. Wiele osób wkłada je jeszcze do zimnej i czeka, aż woda zagotuje się razem z nimi. To błąd. Aby brokuły były smaczniejsze powinniśmy gotować je jak najkrócej. Dlatego wkładamy je do wrzącej wody na 10 minut co w zupełności wystarczy. Oczywiście wcześniej dzielimy je na różyczki.
Gotowanie na parze jest lepsze dla brokułów. Jeśli chcemy by były ugotowane 10 minut w zupełności wystarczy. Dzielimy je oczywiście na różyczki. Jeśli chcemy by były al-dente, możemy ten czas skrócić. Brokuły, które dodajemy do sałatki najlepiej jest robić al-dente, albo nawet tylko dobrze sparzyć. Brokuły bowiem mogą być jedzone na surowo tak jak kalafior.