Gotowanie to czysta przyjemność! Nie wierzysz osobom, które tak mówią? W naszym poradniku podpowiadamy, co robić, by przygotowywanie posiłku zacząć traktować jak dobrą zabawę, a nie przykry obowiązek. Zdradzamy również, jakie sprzęty kuchenne będą niezbędne w nowoczesnej i wygodnej kuchni. Gotowi? No to zaczynamy!
Gotowanie oznacza termiczną obróbkę pożywienia, a więc niezbędne do niego jest dostęp do płyty grzewczej lub palników. Kuchenki gazowe, płyty ceramiczne i indukcja – wszystkie służą do podgrzewania jedzenia, jednak do skutecznego gotowania niezbędne jest dopasowanie garnków i patelni do kuchenki znajdującej się w naszym domu.
Najmniej problematycznym sposobem jest gotowanie na gazie, najczęściej spotykane w postaci kuchenki wolnostojącej. Naczynie odgrzewane jest przez płomień, dzięki czemu sam proces jest stosunkowo szybki. Nie musisz również zwracać większej uwagi podczas zakupu naczyń, ponieważ gotowanie gazowe jest na tyle uniwersalne, że każdy garnek się do tego nadaje.
Ceramiczna płyta grzewcza, podobnie jak indukcja, oznacza brak płomienia, dlatego osoby przyzwyczajone do gotowania na gazie muszą się na początku przyzwyczaić do nowego sprzętu. Gotowanie na płycie ceramicznej trwa dłużej, niż na płomieniu, jednak masz znacznie większą kontrole nad tym, w jakiej temperaturze przebiega. W przypadku indukcji czas jest zbliżony do gotowania na ogniu, jednak musisz pamiętać, by podczas zakupów wybierać sprzęty przeznaczone do gotowania na takiej płycie.
Gotowanie jest znacznie przyjemniejsze, kiedy nie spędzasz czasu na żmudnym siekaniu i mieszaniu składników. Owszem, czasami takie monotonne czynności pomagają zebrać myśli, jednak warto wyposażyć kuchenne szafki w urządzenia, które Cię w tym wyręczą w razie potrzeby. Co polecamy?
Wydawać by się mogło, że roboty kuchenne potrzebne są tylko do pieczenia skomplikowanych ciast – a ono zdecydowanie nie należy do podstawowych kuchennych aktywności. Tymczasem wyposażenie się w wielofunkcyjne urządzenie sprawi, że tempo przygotowywania własnoręcznego chleba, kremowych zup czy sosów będzie znacznie szybsze.
Robot kuchenny wymaga miejsca w kuchni, a Ty masz jego ograniczoną ilość? Zamiennikiem może okazać się składający się z kilku elementów blender. Z jego pomocą również przygotujesz zupy, możesz również wykorzystać go do przyrządzania domowych past do kanapek. A dodatkowo przed wyjściem do pracy, zamiast śniadania, zrobisz sobie koktajl z owoców sezonowych.
Wielu z nas maszynki do mięsa kojarzy pewnie z kuchni naszych babć – te solidne, żeliwne urządzenia na korbkę były bardzo pomocne podczas przygotowywania pasztetów czy mielenia mięsa, jednak do ich użycia potrzebna była spora siła. W nowoczesnej kuchni również znajdzie się miejsce dla takiego urządzenia, ale do jego uruchomienia nie potrzeba już stalowych mięśni, wystarczy zlokalizowana w wygodnym miejscu wtyczka. Oczywiście mimo mylącej nazwy, maszynka „do mięsa” świetnie sprawdzi się w kuchni wegetariańskiej – zmielone za jej pomocą warzywa i strączki zachowają konsystencję doskonałą do bezmięsnego pasztetu.
Materiał zewnętrzny