Gdy podczas gotowania ziemniaków zaczną kipieć, wystarczy jeden trik, aby to powstrzymać. To tak proste, że aż wydaje się nieprawdziwe. Ale wypróbuj ten trik w swojej kuchni, a przekonasz się na własnej skórze, że on po prostu działa.
Skutecznym sposobem na zahamowanie kipienia ziemniaków jest dodanie do nich tłuszczu. Gdy ziemniaki zaczną kipieć dodaj do nich masła. Nie tylko przestaną, ale również będą dzięki temu miały przyjemny maślany posmak.
Oprócz tego ziemniaki ugotują się również trochę szybciej. Wodę możesz wzbogacić również innymi dodatkami jeśli chcesz by Twoje ziemniaki nabrały wyjątkowego smaku. Możesz dodać do niej przypraw, czosnku czy ziół.
Ziemniaki to podstawa naszej kuchni. Zazwyczaj wystarczy 20-30 minut, aby ziemniaki były ugotowane. Aby sprawdzić czy są ugotowane wystarczy nakłóć je widelcem. Można również wyjąć jeden kawałek i go przekroić.
Ziemniaki staraj się podzielić na równe kawałki, dzięki temu wszystkie ugotują się w tym samym czasie. Jeśli planujesz do obiadu podać ziemniaki w całości, staraj się również wybrać takie, które będą rozmiarem podobne. Jeśli trafią się większe, lepiej przekroić je na pół.
Krócej gotują się młode ziemniaki. Ich nawet nie musimy obierać. Wystarczy oskrobać je ze skórki nożem lub szorstką gąbeczką. Możesz również gotować je w skórce. Zajmie Ci to ok. 10-20 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
Ziemniaki można również gotować na parze. Gotowanie na parze jest szybsze. Zwykłe ziemniaki ugotujesz w ten sposób w kwadrans. Gotowanie na parze jest o tyle wygodne, że na parowarze, który ma kilka półek, możesz od razu ugotować cały obiad. Pamiętaj tylko by mięso kłaść na najniższej półce bo robi się najdłużej. Nie checemy też by soki z niego kapały na warzywa.
Zasada mówi, że jedną łyżeczkę soli dodajemy do wody na jeden kilogram ziemniaków.