Jak zrobić domowy idealnie kremowy majonez

Kuchnia Data publikacji: 06 czerwca 2024

Czy ty też nie wyobrażasz sobie życia bez majonezu? Uwielbiasz jajka w majonezie, sycące sałatki majonezowe i kanapeczki wysmarowane białym sosem? Marzy ci się pyszny domowy majonez? Masz dość sklepowych sosów z długim składem? Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych? Zrób własny majonez. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt powalający w smaku.

Idealny domowy majonez z 6 składników

W internecie roi się od przepisów na domowy majonez. Nie wiesz, na który się zdecydować, żeby wyszedł ci idealny kremowy sos? Zwycięzca ósmej edycji Hell’s Kitchen Polska, Witek Mondry, podzielił się swoim sposobem na przygotowanie popularnego dodatku do dań i sałatek. Na jego instagramowym profilu znajdziesz prosty przepis na uwielbiany przez Polaków sos. Wystarczy zaledwie pięć dostępnych w każdym domu składników:

  • 1 jajko (koniecznie od szczęśliwej kury)
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • Szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu z białego wina (możesz go zastąpić taką samą ilością soku z cytryny)
  • 200 ml oleju rzepakowego

Pamiętaj, aby użyć dobrej jakości składników. To one mają decydujące znaczenie dla smaku, ale także dla wartości odżywczych sosu. Jajko sparz wrzątkiem przed użyciem. Zadbaj też o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej (nie będzie trzeba się wówczas martwić, że sos się zważy).

Blender, słoik i proste składniki

Samo przyrządzenie domowego majonezu zaprezentowanego w przepisie Witka Mondrego nie wymaga spektakularnych umiejętności kulinarnych ani wyszukanych narzędzi. Przygotuj jedynie blender i szczelnie zamykany słoik o dość szerokiej średnicy (tak, aby zmieściła się tu końcówka blendera). Wykonuj kolejno poniższe czynności:

  1. do słoika wbij jajko
  2. dodaj musztardę
  3. dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem
  4. dolej ocet winny
  5. zacznij blendować składniki
  6. do masy bardzo powoli dolewaj olej i blenduj do czasu powstania gęstego i aksamitnego sosu.

Tak przyrządzony sos zamknij szczelnie i schowaj do lodówki (chyba że od razu go zjesz). Domowy majonez możesz spokojnie przechowywać w chłodziarce około tygodnia.

Domowy czy sklepowy?

Obserwujący instagramowy profil Witka Mondrego podzielili się w komentarzach do filmiku swoimi preferencjami w wyborze ulubionego majonezu. Jedni podkreślali, że nie ma to, jak domowy sos, inni wymieniali ulubione marki popularnego dodatku do potraw, które ich zdaniem są nie do podrobienia. Spróbuj przygotować własny majonez i zdecyduj czy to smak odpowiadający akurat twojemu podniebieniu.

Podobne artykuły