Popcorn z mikrofalówki – zdrowy czy nie?

Zdrowie Data publikacji: 26 czerwca 2018

Czy popcron z mikrofalówki jest zdrowy? Ostatnio temat ten poruszyliśmy wśród znajomych i okazuje się, że sporo osób kupuje popcorn w woreczkach do przygotowania w mikrofalówce. Wiele osób też podaje go dzieciom, a już nie raz obiło nam się o uszy, że jest to wyjątkowo niezdrowe danie. Przygotowanie popcornu w domu jest bardzo proste i tak naprawdę wcale nie trzeba kupować tego przygotowanego do mikrofalówki.

Popcorn z mikrofalówki, a zdrowie

Postanowiliśmy zgłębić temat i sprawdzić co o tym mówią specjaliści. Pierwsza opinia należy do EPA czyli Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska. Czy popcorn z mikrofalówki jest według nich zdrowy? Niestety nie, zawiera bowiem substancje, które mogą powodować bezpłodność oraz nowotwory trzustki i wątroby.

Dlaczego? Otóż dlatego, że znajduje się w nim PFOA czyli kwas perfluorooktnowy. Obecność dwuacetylu (diacetylu) natomiast może powodować uszkodzenia płuc. Odpowiada on za maślany aromat popcornu. Zastanówmy się trochę nad samym składem. Co potrzeba do zrobienia popcornu? W zasadzie wystarczy sama kukurydza. Jednakże popcorn, który jest przygotowany do zrobienia w mikrofalówce oprócz oczywiście kukurydzy najprawdopodobniej modyfikowanej genetycznie, zawiera również inne dodatki. Oprócz tego popcorn prażony jest w specjalnej torebce, a to powoduje, że może pochłaniać szkodliwe rakotwórcze dla zdrowia substancje. Popcorn gotowy do włożenia do mikrofali zawiera olej palmowy, aromaty i często niektóre E.

Martwi nas też olej palmowy. Coraz częściej mówi się o tym, że może być rakotwórczy. Substancją, która może wywoływać raka w oleju palmowym jest ester glicydowy kwasu tłuszczowego. Jeśli zajrzymy do Dziennika Urzędowego EFSA znajdziemy tam informację iż: „Estry glicydowe kwasów tłuszczowych (GE) są zanieczyszczeniami procesowymi powstającymi na etapie dezodoryzacji oleju jadalnego. Znaczenie toksykologiczne estrów glicydowych kwasów tłuszczowych nie zostało jeszcze w pełni wyjaśnione. Sam glicyd sklasyfikowano jako substancję prawdopodobnie rakotwórczą dla ludzi. Najnowsze badania naukowe wskazują na (prawie) całkowite uwalnianie glicydu z estrów kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym człowieka”.

Jak zrobić zdrowy popcorn

Popcorn bez problemu przygotowujemy w garnku. Musimy tylko zakupić ziarna kukurydzy (nie te do mikrofalówki). Następnie dodajemy do nich jakiś tłuszcz i sól.

Składniki

  • 1 szklanka ziaren popcornu
  • 2 łyżki oleju (dowolnego)
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie

W garnku podlewamy na średnim ogniu olej. Wrzucamy na niego kilka ziaren i jeśli zaczną strzelać dosypujemy resztę, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż ziarna kukurydzy wystrzelą i zmienią się w popcorn. Na koniec przesypujemy go i solimy. Możemy dodawać różne przyprawy aby tworzyć popcorn smakowy. Taki popcorn z pewnością będzie dużo zdrowszy od tego przygotowanego w mikrofalówce.

Źródła

  1. portal.abczdrowie.pl
  2. dziecisawazne.pl
  3. dziecisawazne.pl
  4. diagnozujmy.pl

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły