Używasz w swojej kuchni kostek rosołowych? Jeśli tak to natychmiast wyrzuć je do kosza! Pytasz dlaczego, odpowiedź jest prosta. W trosce o swoje zdrowie.
Nie stosuję kostek od lat. Początkowo potrawy wydają się mdłe, ale z czasem to mija. Nasze kubki smakowe po prostu przyzwyczaiły się do podbitego smaku przez kostki rosołowe, zamiast tego, który pochodzi z naturalnych przypraw i warzyw.
Wszystkiemu winien jest glutaminian sodu. To substancja wzmacniająca smak i zawarta właśnie w kostkach rosołowych, ale też różnych innych gotowych mieszankach przypraw. Jedzenie nim przyprawione jest lepsze, ale z czasem też do niego się przyzwyczajamy i musimy doprawić potrawy jeszcze mocniej.
Mówi się również o tym, że może powodować tachykardię, alergie, bóle głowy, zawroty, wymioty, depresję czy arytmię. Oczywiście stosowany od czasu do czasu nie wyrządzi nam krzywdy, ale gdy używamy go do wszystkiego, może być już gorzej.
Kostki rosołowe możesz zrobić samodzielnie i wcale nie jest to trudne. Poniżej przedstawiamy prosty przepis, który możesz wykorzystać.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.