Jak długo można trzymać alkohol w piersiówce?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-08-28

Jeśli masz swoją pierwszą piersiówkę pewnie zastanawiasz się jak długo można w niej trzymać alkohol. Czy dolewać świeżo gdy będziemy wiedzieć, że będziemy go pić czy może ona leżeć z alkoholem i czekać, aż najdzie nas ochota.

Co wlewać do piersiówki

Najlepiej jest nalewać do niej alkohole, których walory smakowe są dobre nawet po podgrzaniu jak np. koniak, brandy. Jeśli mamy możliwość schłodzenia piersiówki np. zabieramy ją na ryby i możemy włożyć do zimnej wody to oczywiście można stosować inne trunki. Zasada jest jednak prosta, to co kto lubi bo to ma nam po prostu sprawić przyjemność.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Jak długo przetrzymywać alkohol w piersiówce

Czysty alkohol ma to do siebie, że nie fermentuje (powyżej 40% alk.). Dlatego zamknięty teoretycznie nie powinien stracić swoich walorów smakowych ani się zepsuć. Jeśli będzie otwarty po prostu zwietrzeje, a procenty ulecą. Smak również wtedy stanie się niezbyt przyjemny i po prostu nie będziemy mieli ochoty na spożywanie takiego alkoholu. Czysta wódka to destylat alkoholowy + woda więc nie ma prawa zepsuć się w piersiówce. Zasada ta dotyczy czystych alkoholi, ale niektóre mieszanki np. likiery czy inne trunki mają swoją datę przydatności, którą znajdziemy na etykiecie. Negatywnie mogą wtedy wpłynąć również na nie warunki przechowywania więc trzeba się do nich zastosować. Uzupełniając piersiówkę warto wtedy ją sprawdzać.

Jak długo jednak można trzymać w piersiówce alkohol? Zazwyczaj piersiówki są wykonane ze stali bądź aluminium. Przed pierwszym użyciem warto przełupać je wrzątkiem, a potem po każdym opróżnieniu ponownie przepłukać wodą. W instrukcji obsługi piersiówek znajdziecie informację, że nie powinno przechowywać się w niej alkoholu dłużej niż przez 3 dni. Dlaczego?

Przechowywanie alkoholu

Alkohol o większej zawartości procentów (40% i w górę) nie pleśnieje i można przechowywać go właściwie przez nieograniczony czas. Najlepiej przechowywać alkohol w szkle bez dostępu do powietrza. Dlatego gdy butelka nie jest pełna powinno się przelać go do mniejszej aby było w niej jak najmniej powietrza. Szkło w żaden sposób nie reaguje z alkoholem dlatego jest najlepszym materiałem do jego przechowywania.

Inaczej jest w przypadku metalu i większość sprzedawców tego typu akcesoriów zaleca przetrzymywanie go nie dłużej niż przez trzy dni bo może pojawić się metaliczny posmak. Jednak niektórzy użytkowniki piersiówek twierdzą, że spokojnie można zostawić alkohol na okres miesiąc, a nawet znaleziony po upływie kilku miesięcy nie stracił swoich walorów smakowych.

Nie musimy się martwić o bakterie, bo alkohol po prostu je zabija. Dlatego nie martwy się, że w jakiś sposób zatrujemy się nim zostawiając go w piersiówce bo powstaną w nim jakieś kultury bakterii. Jednak alkohol ma tendencję do przyjmowania smaków naczyń, w których się go przechowuje, dlatego najczęściej stosuje się szkło, które jest neutralne.

Jeśli więc zostawiasz alkohol w piersiówce na dłużej, to warto przed upływem 3 dni jednak przelać go do szklanej butelki. Po prostu dlatego, żeby nie zepsuć jego smaku i później go nie zmarnować np. wylewając. Pamiętaj również o tym aby piersiówkę przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Oczywiście możesz kupić szklanką piersiówkę czy ceramiczną, która nie zmieni smaku alkoholu i w taki sposób możesz go przetrzymywać w zasadzie w nieskończoność.

Czy typ alkoholu w piersiówce zmienia datę jego przydatności?

Im alkohol będzie miał bardziej kwaśny odczyn np. likiery czy napoje z cytryną tym szybciej będzie przechodził smakiem metalu. Dlatego w piersiówce zdecydowanie lepiej jest przechowywać czysty alkohol. Pamiętaj też, że alkohol jest podgrzewany w piersióce przez temperaturę Twojego ciała.

Podobne artykuły