Jaki rodzaj miodu wybrać, który będzie najlepszy i najsmaczniejszy w Twoim przypadku? Dzisiaj przedstawimy Wam pięć popularnych gatunków miodu i ich właściwości.
Miód akacjowy
- Ma akacjowy aromat i słodki smak
- Poleca się go przy zwiększonej aktywności fizycznej
- Poprawia pracę mózgu
- Wspomaga proces zasypiania
- Chroni nasze serce i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
- Stosuje się go w chorobach nerek czy stanach zapalnych
- Posiada właściwości antybakteryjne i odkażające
Miód gryczany
- Ma ostry smak
- Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne
- Pomaga oczyszczać organizm z toksyn
- Doskonale nadaje się dla osób starszych
- Przyśpiesza gojenie się ran
- Przyśpiesza leczenie kontuzji
- Dobrze wpływa na pamięć
Miód lipowy
- Posiada lipowy aromat i słodki smak z nutą ostrości
- Działa napotnie i wykrztuśnie, dobry podczas choroby
- Działa uspokajająco
Miód spadziowy
- Ma żywiczny aromat
- Stosuje się go podczas chorób układu oddechowego
- Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie
- Pomaga w przeziębieniach
- Pomaga podczas schorzeń stawów
Miód wielokwiatowy
- Bardzo słodki, deserowy miód
- Idealnie nadaje się do słodzenia
- Dodaje energii
- Można stosować go podczas przeziębień