Jaki rodzaj miodu wybrać? Który będzie najlepszy?

Kuchnia Data publikacji: 15 maja 2018

Jaki rodzaj miodu wybrać, który będzie najlepszy i najsmaczniejszy w Twoim przypadku? Dzisiaj przedstawimy Wam pięć popularnych gatunków miodu i ich właściwości.

Miód akacjowy

  1. Ma akacjowy aromat i słodki smak
  2. Poleca się go przy zwiększonej aktywności fizycznej
  3. Poprawia pracę mózgu
  4. Wspomaga proces zasypiania
  5. Chroni nasze serce i wzmacnia układ sercowo-naczyniowy
  6. Stosuje się go w chorobach nerek czy stanach zapalnych
  7. Posiada właściwości antybakteryjne i odkażające

Miód gryczany

  1. Ma ostry smak
  2. Działa wzmacniająco na naczynia krwionośne
  3. Pomaga oczyszczać organizm z toksyn
  4. Doskonale nadaje się dla osób starszych
  5. Przyśpiesza gojenie się ran
  6. Przyśpiesza leczenie kontuzji
  7. Dobrze wpływa na pamięć

Miód lipowy

  1. Posiada lipowy aromat i słodki smak z nutą ostrości
  2. Działa napotnie i wykrztuśnie, dobry podczas choroby
  3. Działa uspokajająco

Miód spadziowy

  1. Ma żywiczny aromat
  2. Stosuje się go podczas chorób układu oddechowego
  3. Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie
  4. Pomaga w przeziębieniach
  5. Pomaga podczas schorzeń stawów

Miód wielokwiatowy

  1. Bardzo słodki, deserowy miód
  2. Idealnie nadaje się do słodzenia
  3. Dodaje energii
  4. Można stosować go podczas przeziębień

Źródło artykułu: https://pl.pinterest.com/pin/824510644254450719/

Podobne artykuły