Pierogi to tradycyjna potrawa uwielbiana przez wielu. Możemy przygotować je z nadzieniem wytrawnym, a także na słodko. Najważniejszą czynnością podczas ich przygotowywania, jest sklejanie brzegów. Jeśli połączenie nie będzie trwałe, wtedy pierogi podczas gotowania rozkleją się, farsz wypłynie, a całe danie zostanie zmarnowane.
Gdy pierogi nie chcą się kleić, wtedy może doprowadzić nas to do wściekłości. Wynika to często z błędu, który popełniamy już na etapie przygotowywania samego ciasta. Podpowiemy Wam, jak go uniknąć i tym samym rozwiązać problem niechcących się lepić pierogów.
Podczas przygotowywania ciasta na pierogi bardzo ważne jest dokładne odmierzenie proporcji, a następnie dobre wyrobienie ciasta. Często to lekceważymy i składniki dodajemy „na oko”. Powinniśmy jednak użyć miarki oraz wagi kuchennej. Jeśli nie jesteście pewni proporcji, to poniżej przedstawimy Wam przepis na ciasto do pierogów, które będzie idealne.
Warto również znać prosty trik, który znały już nasze babcie. Podczas klejenia pierogów, trzymały one małą miseczkę z wodą obok. Następnie zwilżały palec i nim krawędź ciasta, którą zamierzają skleić. Wtedy odbywa się to bez najmniejszego trudu.
Składniki
Przygotowanie