Marynata do schabowych, która odmieni ich smak

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2024-01-08

Każdy miłośnik kuchni wie o tym, że sekretem przygotowywania najlepszych kotletów schabowych jest marynata. Zwykle moczymy je w mleku i cebuli przez minimum dwie godziny, chociaż zaleca się, aby zamarynować je już dzień wcześniej.

Oczywiście, nie ma nic złego w tym sposobie. Kotlety wychodzą delikatne i soczyste. Warto jednak eksperymentować i próbować nowych rzeczy. Dlatego w tym artykule przedstawimy Wam przepis na marynatę do schabowych, która odmieni ich smak. Spróbujcie, a z pewnością częściej będą gościć na Waszym stole.

Przepis na marynatę do kotletów mielonych

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • 50 ml oleju
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie

Przygotowujemy marynatę, zaczynając od roztrzepania jajek w misce. Następnie dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Do marynaty wkładamy rozbite już kotlety schabowe i dokładnie je w niej obtaczamy. Przekładamy do pojemnika na żywność, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Jak długo marynować mięso na kotlety schabowe?

Zaleca się marynować mięso na kotlety schabowe przez przynajmniej kilka godzin. Jeśli mamy możliwość przygotować je wcześniej, to świetnie. Najlepsze efekty otrzymamy bowiem, marynując je przez co najmniej 12 godzin. Dłuższe marynowanie pozwala mięsu na lepsze przesiąknięcie smakami i aromatami z marynaty, co przekłada się na głębszy i bardziej intensywny smak gotowego dania.

Co ciekawe, nie zawsze jednak długi czas jest dobry. Jeśli marynata jest kwaśna, zawiera ocet lub sok z cytryny, wtedy zbyt długi czas marynowania sprawi, że mięso zbyt mocno rozmięknie i zacznie się rozpadać podczas smażenia.

Nie macie wiele czasu? Nawet godzina wystarczy, ale warto pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, marynata powinna być bardzo aromatyczna, jeśli zamierzamy marynować mięso przez krótki czas. Po drugie, warto cienko rozbić mięso. Im kawałki będą cieńsze, tym krótszy czas marynowania będzie potrzebny.

Podobne artykuły