Czas podany jest w miesiącach. Jest to maksymalny czas przechowywania. Żywność może zepsuć się szybciej ze względu na wiele czynników choćby sposób zapakowania. Dlatego przed konsumpcją zawsze trzeba sprawdzić świeżość produktu. Pamiętaj by na opakowaniu zapisać datę mrożenia. Następnie po wyjęciu produktu sprawdź ją z tą listą. Jeśli czas przechowywania był dłuższy, wyrzuć produkt do śmieci.
Pieczywo
- Chleb – 3
- Bułki – 3
- Sernik 3
- Ciasto owocowe – 8
- Naleśniki – 3
Mięso
- Boczek – 1
- Kiełbasa – 2
- Parówki – 2
- Szynka – 2
- Gotowane mięso – 3
- Podroby – 4
- Dziczyzna – 4
- Indyk, kurczak (części) – 9
- Gotowany drób – 6
- Kurczak, indyk (w całości) – 12
Ryby
- Ryby wędzone – 2
- Ryby tłuste – 3
- Ryby gotowane – 6
- Ryby chude – 6
Nabiał
- Surowe jajka – 1
- Serek wiejski – 1
- Jogurt – 2
- Lody – 2
- Sery twarde – 6
- Sery miękkie – 6
- Masło – 9
- Margaryna – 12
Owoce i warzywa
- Owoce – 3
- Warzywa – 12
- Cytrusy – 12
Inne
- Mleko – 6
- Soki – 12
- Zupy na bazie mięsa – 2
- Zupy warzywne – 3
- Zioła i przyprawy – 12
Tych produktów lepiej nie mrozić
- Piwo i napoje gazowane
- Kiełki
- Sałata
- Melony
- Jabłka
- Ryż i makaron
- Rzodkiew
- Jajka ugotowane
- Jajka w skorupkach
- Garmażerka
- Majonez
- Śmietana, maślanka
- Serki śmietankowe
- Budynie i ciasta budyniowe
- Sałatki
- Sosy