Jak długo można przechowywać zamrożoną żywność. Lista produktów i okres przydatności do spożycia.

Kuchnia Data publikacji: 09 września 2018

Czas podany jest w miesiącach. Jest to maksymalny czas przechowywania. Żywność może zepsuć się szybciej ze względu na wiele czynników choćby sposób zapakowania. Dlatego przed konsumpcją zawsze trzeba sprawdzić świeżość produktu. Pamiętaj by na opakowaniu zapisać datę mrożenia. Następnie po wyjęciu produktu sprawdź ją z tą listą. Jeśli czas przechowywania był dłuższy, wyrzuć produkt do śmieci.

Pieczywo

  1. Chleb – 3
  2. Bułki – 3
  3. Sernik  3
  4. Ciasto owocowe – 8
  5. Naleśniki – 3

Mięso

  1. Boczek – 1
  2. Kiełbasa – 2
  3. Parówki – 2
  4. Szynka – 2
  5. Gotowane mięso – 3
  6. Podroby – 4
  7. Dziczyzna – 4
  8. Indyk, kurczak (części) – 9
  9. Gotowany drób – 6
  10. Kurczak, indyk (w całości) – 12

Ryby

  1. Ryby wędzone – 2
  2. Ryby tłuste – 3
  3. Ryby gotowane – 6
  4. Ryby chude – 6

Nabiał

  1. Surowe jajka – 1
  2. Serek wiejski – 1
  3. Jogurt – 2
  4. Lody – 2
  5. Sery twarde – 6
  6. Sery miękkie – 6
  7. Masło – 9
  8. Margaryna – 12

Owoce i warzywa

  1. Owoce – 3
  2. Warzywa – 12
  3. Cytrusy – 12

Inne

  1. Mleko – 6
  2. Soki – 12
  3. Zupy na bazie mięsa – 2
  4. Zupy warzywne – 3
  5. Zioła i przyprawy – 12

Tych produktów lepiej nie mrozić

  1. Piwo i napoje gazowane
  2. Kiełki
  3. Sałata
  4. Melony
  5. Jabłka
  6. Ryż i makaron
  7. Rzodkiew
  8. Jajka ugotowane
  9. Jajka w skorupkach
  10. Garmażerka
  11. Majonez
  12. Śmietana, maślanka
  13. Serki śmietankowe
  14. Budynie i ciasta budyniowe
  15. Sałatki
  16. Sosy

Podobne artykuły