Ściągasz skórkę z kurczaka? Przeczytaj to, a więcej tego nie zrobisz!

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-10-10

Lubicie kurczaka? Nie ma nic lepszego niż chrupiąca skóra. Wielu z nas jednak z niej rezygnuje aby zmniejszyć ilość kalorii. Uważa się bowiem, że skórka od kurczaka jest tłusta i niezdrowa. Czy to jednak prawda?

Skórka od kurczaka pozytywnie wpływa na serce

Nienasycone tłuszcze, które zawiera skórka kurczaka zawierają kwas tłuszczowy omega-6, który jest bardzo korzystny dla naszego zdrowia. Pamiętajcie, że tłuszcze w naszej diecie są ogólnie potrzebne. Aby nasz organizm dobrze funkcjonował potrzebuje tłuszczy, które usprawniają chociażby przyswajanie witamin. Najbardziej wartościowe są właśnie tłuszcze nienasycone, które chronią nas przed wieloma chorobami. Za najlepsze ich źródła uważa się ryby, ale kurczak również je zawiera i znajdziemy je w jego skórce.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Usuwanie skórki nieznacznie zmniejsza kaloryczność

Oprócz tego, że pozbywamy się nienasyconych tłuszczy z naszej diety to tak naprawdę wcale dzięki temu nie zmniejszymy znacznie kaloryczności posiłku. Skórka z jednej piersi kurczaka zawiera jedynie ok. 50kcal. To nie wiele, zwłaszcza jeśli popatrzymy na to z perspektywy innych dodatków do obiadu. Np. mizerii z ogórków ze śmietaną czy tłuszczu, którym polewamy ziemniaczki. Lepiej zrezygnować właśnie z tego niż ze skórki, która faktycznie jest smaczna i dobrze przyprawiona.

Skórka zawiera najwięcej smaku

To fakt, któremu chyba nikt nie zaprzeczy. Skórka zawiera najwięcej smaku z całego mięsa, które przygotujemy. Najlepiej jest przyprawiona, jest rumiana i chrupiąca. Czy można wyobrazić sobie coś bardziej apetycznego jeśli chodzi o kurczaka?

Czy zatem usuwać skórkę z mięsa? Bilans kaloryczny zmienia się nieznacznie, równie dobrze możemy te kalorie oszczędzić w inny sposób w ciągu dnia lub po prostu spalić. Aby spalić 50kcal wystarczy 10 minut spaceru. Oprócz tego pozbawiamy się zdrowych nienasyconych tłuszczy, które zawierają kwasy omega-6 oraz całego aromatu potrawy.

Źródło artykułu: http://shareably.net/

Podobne artykuły