Co zrobić gdy dodamy do potrawy zbyt dużo czosnku?

Kuchnia Data publikacji: 30 sierpnia 2019

Co zrobić gdy dodamy za dużo czosnku? Czosnek posiada wiele cennych leczniczych właściwości. To bogactwo witamin oraz minerałów. Od lat nasze babcie wiedziały o tym, że wspomaga on leczenie infekcji wirusowych i odporność, co zresztą potwierdziły potem badania. Jest on naturalnym antybiotykiem, który pozwala nam szybciej dojść do zdrowia. Ma też wiele innych dobrych właściwości. Chroni nasze serce przed zawałem lub udarem. Zmniejsza również miażdżycę. Obniża ciśnienie, jest dobry na odchudzanie i potrafi nawet zwalczyć pasożyty w naszych jelitach. Bez problemu zabija bakterie w naszym organizmie, stąd też stosowany jest jako naturalne lekarstwo.

Co zrobić gdy dodamy za dużo czosnku

Mimo jego licznych zalet nie jest on przez wszystkich lubiany. Ostry zapach i aromat może nie każdemu smakować. Stanowi on jednak ciekawy dodatek do dań, ale i tutaj może stać się problemem gdy przesadzimy z jego ilością. Na szczęście jest prosty domowy sposób, który pomoże uratować sos czy zupę jeśli dodamy do nich za dużo czosnku.

Weź zaparzacz do herbaty, a następnie wypełnij go natką pietruszki. Włóż do sosu lub zupy na 10 minut i gotuj. Po tym czasie wyjmij pietruszkę, a zbyt ostry smak powstały na wskutek dodania do potrawy za dużej ilości czosnku zniknie.

Podobne artykuły