Pasta z orzechów poprawi Twoją pamięć i koncentrację. Zobacz jak ją przygotować!

Zdrowie Data publikacji: 03 listopada 2018

Wszyscy dobrze wiemy, że orzechy są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki temu chronią nasze serce przed zawałem. Panów może zainteresować, że działają trochę jak viagra i odmładzają plemniki. Pomagają chronić również przed nowotworem prostaty czy rakiem płuc. Są źródłem dobrych dla nas nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też błonnik, który poprawia trawienie i chroni przed nowotworem jelit. Jednak to co dzisiaj nas interesuje to ich wpływ na nasz mózg. Orzechy stanowią doskonała odżywkę dla osób obciążonych pracą umysłową, żyjących w stresie i potrzebujących wzmożonej koncentracji i lepszej pamięci.

Przepis na pastę z orzechów poprawiającą koncentrację i pamięć

Orzechy oczywiście możesz spożywać w czystej postaci, ale my dzisiaj przygotujemy pastę. Możesz ją jeść codziennie, albo w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego. Wystarczą 2-3 łyżki takiej pasty dziennie aby czerpać z orzechów to co najlepsze. Jest ona bardzo smaczna, ale niestety dość tłusta. Dlatego warto ją zjeść z czymś. Bardzo fajnie smakuje z krakersem, wtedy wychodzi nam z tego bardzo fajna i zdrowa przekąska.

Jeśli będziesz ją stosować regularnie, nie tylko poprawi się Twoja pamięć czy dużo łatwiej będzie Ci rozwiązywać problemy i zapamiętywać informacje, ale zyskasz też o wiele więcej. Wykorzystamy w naszej kuracji orzechy włoskie, które mają bardzo dużo zdrowych właściwości. Oto tylko niektóre z działań jakie mają na nasze zdrowie orzechy:

  1. obniżają ciśnienie krwi
  2. dostarczają wapnia, magnezu, cynku i potasu
  3. działają łagodnie przeczyszczająco
  4. zmniejszają poziom cholesterolu
  5. zawierają antyoksydanty, profilaktyka przeciwnowotworowa
  6. są źródłem wysokiej jakości energii
  7. chronią nasze serce przed zawałem
  8. pomagają łagodzić stany depresyjne
  9. podnoszą odporność
  10. działają bakteriobójczo i oczyszczają organizm

Składniki

  1. 1 szklanka orzechów włoskich (obranych)
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 2-3 łyżki miodu
  4. sok z 1/2 cytryny
  5. 3 łyżki oleju lnianego

Ja do przygotowania pasty używam blendera z rozdrabniaczem. Wrzucam do pojemnika orzechy (oczywiście bez skorupki), obrany czosnek oraz resztę składników i wszystko dobrze rozdrabniam na jednolitą pastę. Taką pastę można następnie umieścić w słoiku i przechowywać w lodówce przez ok. 3-4 tygodnie. Po tym czasie należy przygotować nową.

Codziennie zjadamy 2-3 łyżki takiej pasty. Możemy jej nawet do czegoś dodać, ale pamiętamy by nie była dodatkiem do gorących potraw – zabije to choćby właściwości miodu. Dlatego może to być forma smarowidła czy dodatek do sałatki albo letniej owsianki czy jogurtu naturalnego. Nigdy jednak nie dodajemy jej do herbaty, gorących potraw itd.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły