Cytryny są bardzo smaczne i zdrowe. Często będąc w restauracji gdy nie chcemy pić kalorycznych gazowanych napojów, wybieramy wodę z cytryną. Dzisiaj powiemy Wam dlaczego nie jest to dobrym pomysłem. Oczywiście nie jest to regułą, ale napój ten może przysporzyć Wam problemów.
Eksperyment został przeprowadzony przez Paula Dawsona profesora Food Science na Clemson University. Sprawdził on plasterki cytryny dodawane do napojów i okazuje się, że wiele z nich pokrytych jest bakteriami. Eksperyment został przeprowadzony w USA, ale myślimy, że wyniki u nas wcale nie byłyby lepsze. Przebadał on 21 restauracji w Paterson i odkrył, że 70% plasterków cytryny skażonych było bakteriami i grzybami.
Bakterie np. E. coli przenoszone były na plasterki cytryny przez dłonie. Jeśli cytryny były suche w 30% przypadków bakterie są przenoszone, ale zazwyczaj są mokre, a wtedy już przenosimy na nie bakterie w 100% przypadków. Jeśli więc osoba, która kroiła cytryny nie umyła wcześniej rąk, może przenieść bakterie do naszego napoju. Warto wspomnieć tutaj o tym, że wcale nie musiała być z wizytą w toalecie. Pałeczki okrężnicy znajdziemy w dużo większej ilości niż w muszli klozetowej znajdziemy w zmywaku, a ten przecież znajduje się w kuchni w każdej restauracji, czy na drewnianej desce do krojenia.
A co powiecie na cytrynę z lodem? To świetne połączenie, ale naukowcy odkryli również, że na lód również przenoszone są bakterie z rąk. Nawet w 80% przypadków może tak właśnie się zdarzyć!
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.