Czosnek z chin znajdziecie w niemal każdym sklepie. Chociaż nazwa jest ta sama to jedna smak i aromat już nie. Czosnek chiński smakuje dużo gorzej od polskiego, jest mniej aromatyczny i nie tak dobry. Dlatego warto nauczyć się go odróżniać, a w sklepie wybierać czosnek polski.
Różnice są bardzo widoczne i dosyć łatwo jest odróżnić oba rodzaje czosnku. czosnek chiński jest dużo większy, główki czosnku są śnieżnobiałe. Jednak gdy go powąchamy nie wydaje zbyt mocnego aromatu. Za to czosnek polski jest od niego mniejszy, ma szarawy kolor i plamki. Za to aromat jest dużo lepiej wyczuwalny.
Czosnek polski do tego ma dosyć regularne ząbki, a czosnek chiński jest dosyć nieregularny. Jeśli kupicie oba rodzaje czosnku zauważycie również, że czosnek chiński dużo łatwiej się obiera.
Jest jeszcze jedna rzecz, dla której lepiej kupować czosnek polski. Zawiera on dużo allicyny, to ona ma właściwości bakteriobójcze i to na nich nam zależy robiąc domowe środki lecznicze na bazie czosnku. Chiński czosnek za to jej nie zawiera, tylko pestycydy, na których był stosowany. Dlatego stosowanie go przy robieniu domowych lekarstw po prostu nie ma sensu.