Jasiek Kuroń radzi, jak kroić cebulę w kostkę by się nie rozjeżdżała. Wypróbuj ten trik!

Porady Data publikacji: 07 lipca 2021

Jan Kuroń, czyli autor książki „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” oraz częsty kulinarny gość w kuchni DDTVN podzielił się na TikToku swoim trikiem na krojenie cebuli w kostkę. Jeśli Wasza cebula podczas krojenia rozjeżdża się, to musicie wypróbować ten sposób. Dzięki niemu z łatwością pokroicie cebulę w drobną kosteczkę, jak i tą nieco większą.

Krojenie cebuli w kostkę

Dlaczego cebula podczas krojenia jej w kostkę rozjeżdżą się? Wszystko przez to, że wcześniej odcinamy korzonek. Dlatego podczas obierania cebuli należy pamiętać o tym, aby pozbyć się samej łupiny, ale dolną korzeniową część pozostawić.

@kuroniowie

Krojenie cebuli. Co zrobić, żeby się nie rozjeżdżała? #krojenie #poradnik #kuchnia #jasiekkuroń

♬ La mer – Charles Trenet

Dzięki temu podczas krojenia cebula nie rozpadnie się. Wystarczy przekroić ją na pół, a następnie naciąć cebulę w paski nie dojeżdżając do jej końca, tak by korzonek cały czas ją spajał. Teraz już tylko kroimy ją w żądanej wielkości kostkę, a sam korzonek na koniec wyrzucamy.

Podobne artykuły