Jan Kuroń, czyli autor książki „Sprytna kuchnia czyli kulinarna ekonomia” oraz częsty kulinarny gość w kuchni DDTVN podzielił się na TikToku swoim trikiem na krojenie cebuli w kostkę. Jeśli Wasza cebula podczas krojenia rozjeżdża się, to musicie wypróbować ten sposób. Dzięki niemu z łatwością pokroicie cebulę w drobną kosteczkę, jak i tą nieco większą.
Dlaczego cebula podczas krojenia jej w kostkę rozjeżdżą się? Wszystko przez to, że wcześniej odcinamy korzonek. Dlatego podczas obierania cebuli należy pamiętać o tym, aby pozbyć się samej łupiny, ale dolną korzeniową część pozostawić.
@kuroniowie Krojenie cebuli. Co zrobić, żeby się nie rozjeżdżała? #krojenie #poradnik #kuchnia #jasiekkuroń
♬ La mer – Charles Trenet
Dzięki temu podczas krojenia cebula nie rozpadnie się. Wystarczy przekroić ją na pół, a następnie naciąć cebulę w paski nie dojeżdżając do jej końca, tak by korzonek cały czas ją spajał. Teraz już tylko kroimy ją w żądanej wielkości kostkę, a sam korzonek na koniec wyrzucamy.