Jak odróżnić jajko surowe od ugotowanego? Czasem w ferworze kulinarnych przygotowań zakręcimy się i zapomnimy, które jajka ugotowaliśmy już do przepisu, a które z tych co leżą na blacie kuchennym trzeba dopiero ugotować? Co wtedy zrobić, jak je odróżnić? Jest na to prosty trik :)
Sposób na sprawdzenie czy jajko jest ugotowane czy jest surowe jest bardzo prosty. Weź jajko do ręki, przygotuj kawałek pustego blatu, a następnie zakręć jajkiem tak jakby było bączkiem – taką zabawką z dzieciństwa :)
Jajko surowe posiada żółtko, które ulokowane jest w płynnym jeszcze białku. To sprawia, że jajko będzie szybko wyhamowywało i tak naprawdę nie obróci się wiele razy po zakręceniu nim na równej powierzchni.
Gdy weźmiesz jajko ugotowane, które w środku jest już pełne gdyż białko i żółtko ścięły się podczas obróbki termicznej, to po zakręceniu nim będzie kręciło się dosyć długo. W ten oto bardzo prosty sposób możesz rozpoznać czy jajko jest ugotowane czy surowe ;)