Mało osób o tym wie, ale naprawdę to, z której strony zaczniemy obierać ogórka ma znaczenie. Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami.
Jeśli obieramy ogórek powinniśmy zawsze robić to zaczynając od jasnej końcówki. Gdy zaczniemy obierać ogórka od ciemnej końcówki to przez to będzie gorzki!
Dzieje się tak dlatego, że po stronie jasnej był kwiat, a po ciemnej łodyga. Nie każdy ogórek jest gorzki, ale gdy już nam się trafi właśnie taki, to gorycz będzie zawarta właśnie w tej ciemniejszej stronie. Wtedy obierając ogórka gorycz rozprowadzamy na resztę jego powierzchni. Możesz przekonać się o tym samodzielnie obierając ogórka raz tak, a raz w drugą stronę.
Najwięcej goryczki mają ogórki gruntowe, to te które mają chropowatą powierzchnie. To w ich przypadku najłatwiej zepsuć sobie smak całej mizerii poprzez ich nieprawidłowe obieranie. Jednak ten sam efekt możemy również uzyskać przy ogórkach szklarniowych, które najczęściej kupujemy w sklepie.