5 czerwca 2021

Jak suszyć zioła w piekarniku?

Wiosną i latem otaczają nas zioła. Wystarczy dobrze rozejrzeć się podczas spaceru, aby znaleźć pokrzywę, mniszek lekarski czy krwawnik pospolity. Zioła hodujemy również w kuchni w doniczkach lub w ogrodzie. Suszone zioła mogą posłużyć nam jako naturalne środki lecznicze lub przyprawy. Z suszonej pokrzywy możemy wykonać napar oczyszczający organizm. Wysuszona bazylia będzie natomiast świetną przyprawą do zup i sosów oraz innych potraw.

Jak zbierać zioła?

Samodzielne suszenie ziół nie jest skomplikowaną czynnością. Wystarczy do tego piekarnik, który znajduje się na wyposażeniu praktycznie każdej kuchni. Ważne jest to, by zioła suszyć zaraz po ich zebraniu. Im szybciej je ususzymy, tym więcej leczniczych właściwości zatrzymają w sobie i będą też smaczniejsze, jeśli mają być przyprawą.

Jeśli zbieramy zioła powinniśmy zawsze robić to w miejscach oddalonych od dróg i domostw. Dzięki temu możemy mieć pewność, że są one czyste ekologicznie. Zioła znajdujące się w pobliżu dróg narażone są na spaliny samochodów. Te rosnące w pobliżu domów czy pól uprawnych mogą być skażone chemicznymi środkami wykorzystywanymi do ochrony upraw czy eliminowania chwastów w ogrodzie. Skażone mogą być również rośliny w sąsiedztwie fabryk i zakładów produkcyjnych.

Podczas zbierania ziół pamiętajmy również o zasadzie, o której również należy pamiętać podczas zbierania grzybów. Zabieraj ze sobą jedynie zioła, które znasz. Pamiętaj o tym, że niektóre rośliny mogą być trujące. Dlatego jeśli nie znasz się na ziołach, najlepiej jest suszyć te, które wyhodowaliśmy samodzielnie w naszym zielniku.

Jak suszyć zioła w piekarniku

Zioła suszymy w piekarniku, ale w niskiej temperaturze. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 30 stopni Celsjusza. Rozkładamy zioła najlepiej na ruszcie, a pod nim kładziemy blachę. Suszymy je do momentu, aż staną się łamliwe. Nie możemy jednak dopuścic do tego, aby po złapaniu ich rozsypywały się w proszek. To oznacza, że przesuszyliśmy zioła.

Wysuszone zioła za pomocą moździerza lub ręcznie rozdrabniamy. Następnie przesypujemy je do szczelnego pojemnika, w którym będą przechowywane. Nie może dostawać się do nich wilgoć, gdyż wtedy nasze zioła mogą się zepsuć i pokryje je pleśń. Zioła nie powinny być również wystawiane na światło słoneczne.