Niezwykłe zastosowania goździków – zobacz, jak je wykorzystać.

Zdrowie Data publikacji: 04 kwietnia 2022

Goździki są przyprawą często wykorzystywaną w kuchni i większości z nas kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Okazuje się jednak, że zastosowania goździków są znacznie bardziej szerokie. Mogą być pomocne przy różnych schorzeniach i dolegliwościach zdrowotnych, ale mają też inne właściwości. Dowiedz się, jak jeszcze można je wykorzystać. 

Czym są goździki?

Goździki są bardzo znaną przyprawą wykorzystywaną głównie w kuchni, ale również w kosmetyce i medycynie naturalnej. Wyrastają na goździkowcu korzennym, z którego pobierane i suszone są kwiaty. Właściwości goździków doceniano już w Chinach w III w p.n.e. Obecnie goździki uprawia się głównie w Tanzanii, ale również w Kenii, Indonezji, na Sri Lance, Madagaskarze i Seszelach. 

Zbiór goździków nie jest prosty, ponieważ trzeba to robić ręcznie. Bardzo ważne jest, aby kwiaty pozyskiwać zanim pączki się otworzą, ponieważ w przeciwnym razie traci się dużą część aromatu, a właściwości goździków nie są już tak spektakularne. Następnie powoli suszą się one na słońcu. W ten sposób zyskują brązowy kolor. 

Wartościowe właściwości goździków

Goździki to źródło wielu potrzebnych i wartościowych substancji odżywczych. Znajdują się w nich witaminy A, C, D, E, K, B. Są też bogate w potas, mangan, wapń, fosfor, cynk, sód, kwasy omega 3, magnez i kwas foliowy. Mają pozytywny wpływ na nasz układ trawienny i odpornościowy. Przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości goździków pozwalają na wykorzystanie ich w wielu dolegliwościach. 

Dlaczego warto jeść goździki?

Wiemy już, że goździki mają wiele potrzebnych substancji odżywczych. Co to właściwie oznacza w praktyce? Dlaczego warto jeść goździki? Przede wszystkim mają one pozytywny wpływ na nasz żołądek i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Często wchodzą w skład herbatek na trawienie. Wiele osób zastanawia się też, czy goździki pomagają na zgagę. Tu również zaskoczenie, ponieważ nawet do tego są często wykorzystywane

Goździki wspierają też układ odpornościowy, działają wykrztuśnie i zmniejszają stany zapalne. To oczywiście oznacza, że świetnie sprawdzą się w przypadku przeziębienia. Najczęściej wykorzystujemy goździki do naparów i herbat, ale nie jest to jedyna możliwość. Okazuje się, że żucie goździków jest świetnym sposobem na infekcje dróg oddechowych. Działają znieczulająco na obolałe gardło, więc goździki na ból gardła to świetny wybór.

Kolejny ciekawy temat to grzybica i goździki. Niewiele osób wie, że to właśnie ta wartościowa przyprawa może im pomóc w walce z grzybicą. Dla lepszego efektu warto działać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Powinniśmy nie tylko nakładać na skórę olejek z goździków, ale też pić napary.

Jak pić goździki?

Wiele osób zastanawia się, jak pić goździki. Jest na to kilka sposobów. Przede wszystkim można przygotować sobie grzańca z goździkami. W zimowych miesiącach jest on dobrym napojem rozgrzewającym, który dodatkowo pomaga zasnąć. Często dodaje się też do niego owoce i inne przyprawy.

Może zastanawiasz się, jak zaparzać goździki. Nie ma nic prostszego. Wystarczy zalać je wrzątkiem i odczekać kilka minut. Zdecydowanie taki napar będzie lepiej smakował, jeżeli dodamy do niego sok, owoce i przyprawy. Goździki można dodawać do kompotów lub herbatek. Często wchodzą one też w skład gotowych herbatek na trawienie. Jeszcze innym sposobem jest przygotowanie domowego likieru bądź nalewki.

Goździki – odstraszanie os i pszczół

Zastosowanie goździków jest tak szerokie, że sprawdzą się one również jako skuteczne odstraszanie pszczół i os. Te latające owady mogą skutecznie popsuć każde spotkanie rodzinne i grilla w letnie popołudnie. Aby się ich pozbyć, wystarczy wykorzystać prosty sposób. Potrzebujemy tylko cytryny i goździków. Cytrynę przekrajamy na pół, a następnie wbijamy w nią goździki. Tak przygotowane odstraszanie układamy w kilku miejscach, na przykład na stole tarasowym. 

Goździki – przeciwwskazania

Mimo szerokiego zastosowania goździków, należy pamiętać, że nawet bardzo wartościowe składniki nie mogą być stosowane w nadmiarze. Dokładnie tak samo jest z goździkami. Oprócz tego, jak wiele innych rzeczy, one również mogą wywoływać uczulenie. Zanim zaczniemy je stosować, warto sprawdzić najpierw, czy niewielka ilość nam nie zaszkodzi. Z goździków zrezygnować powinny kobiety w ciąży, osoby cierpiące na hipoglikemię i nadciśnienie. 

Goździki – mielone czy całe?

Goździki znajdziemy w niemal każdym sklepie. Mogą być albo całe albo mielone. Jeżeli chodzi o ich właściwości, to nie ma znaczenia, które wybierzemy. Powinniśmy się zatem zastanowić, do czego będziemy je wykorzystywać. Różnica jest tylko taka, że goździki mielone mają krótszą datę ważności.

Goździki – przechowywanie

Aby zastosowanie goździków i ich właściwości były tak wartościowe, to musimy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu. Najlepiej trzymać je w hermetycznych, szklanych opakowaniach. Miejsce powinno być suche, chłodne i ciemne. Możemy też trzymać je w lodówce, ponieważ to przedłuży przydatność do spożycia. 

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły