Rodzynki są bardziej niesamowite niż nam się wydaje. Mają wiele właściwości, które są wartościowe dla naszego organizmu. Było one już znane w starożytnych Chinach. Stosując je jednak rzadko się nad tym zastanawiamy, a warto o tym wiedzieć.
Rodzynki są dobre dla wzroku
Rodzynki zawierają beta-karoten i inne karotenoidy, witaminy, wapń i pierwiastki śladowe, które są zdrowe dla naszych oczu. Spowalniają one procesy związane z pogarszaniem się wzroku i działają przeciwzapalnie.
Mogą zapobiegać rakowi
Rodzynki zawierają fenole, które zabijają i hamują wzrost komórek rakowych. Nie oznacza to, że wyleczą Was z choroby, ale ich spożywanie w pewnym stopniu może przyczynić się do ograniczenia ryzyka tej choroby.
Skuteczne na zaparcia
Rodzynki zawierają bardzo dużo błonnika, a błonnik ułatwia wypróżnianie się. Dlatego osoby, które mają problemy z ruchem jelit powinny włączyć je do swojego menu i dodawać np. do owsianki.
Pomagają w niedokrwistości
Ciemny kolor rodzynek oznacza, że mają dużo żelaza oraz witaminy B. Ich braki powodują anemię dlatego jedzenie rodzynek pomaga nam zapobiegać anemii.
Obniżają cholesterol
Rodzynki pomogą Ci w naturalny sposób obniżyć poziom złego cholesterolu. Ma to oczywiście bardzo dobry wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy i może pomóc zapobiec groźnym chorobom serca.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.