Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się natychmiast wypłukać swoją rozgrzaną patelnię po smażeniu pod bieżącą zimną wodę? Jeśli tak, to powinnaś wiedzieć, że może to być dla niej opłakane w skutkach. W tym artykule wyjaśnimy ci, dlaczego nie należy tego robić.
Usunięcie resztek smażonej potrawy i oleju z patelni zaraz po smażeniu jest łatwiejsze. Może wydawać się nam, że warto ją wypłukać od razu pod zlewem, aby jej mycie nie przysparzało nam później trudności. Niestety, ale w ten sposób niszczymy swoją patelnię.
Materiał, z którego jest wykonana podczas smażenia, rozgrzewa się do naprawdę wysokich temperatur. Płucząc patelnię zimną wodą, następuje gwałtowna zmiana temperatury. Metal może wówczas reagować w różny sposób — odkształcać się, a nawet pękać.
To sprawi, że powierzchnia patelni nie będzie równo ogrzewana, a więc i potrawy będą smażyć się nierównomiernie. Zaczną więc nam się w niektórych miejscach przypalać, a w innych nie będą jeszcze gotowe. Utrudni to gotowanie i zmusi nas do zakupu nowej patelni.
Większość z nas korzysta obecnie z patelni z powłoką nieprzywierającą. Nagła zmiana temperatury sprawia, że powłoka ta zacznie się łuszczyć, a nawet pękać. Jedzenie zacznie się przypalać, a nawet kawałki powłoki zaczną do niego trafiać, a wraz z nim do naszego organizmu, co jest niezdrowe.
Uszkodzenia tej powłoki sprawią, że uzyskamy efekt odwrotny od zamierzonego. Czyszczenie patelni będzie jeszcze trudniejsze. Patelnię z powłoką nieprzywierającą wystarczy odstawić po smażeniu, aby wystygła, a następnie przetrzeć papierowymi ręcznikami. Możemy też użyć niewielkiej ilości detergentu i delikatnego czyścika do teflonu.
Nie jest to skutek, który oddziałuje na samą patelnię. Może jednak być dla nas dużym utrapieniem. Nie powinniśmy zlewać tłuszczu do odpływu, a tym bardziej gorącego. Po szybki ostudzeniu, wraz z resztkami jedzenia tworzy w odpływie twarde skrzepy. W ten sposób doprowadzamy do zatkania odpływu i przysparzamy sobie kolejnych problemów.