Co zrobić z rozgotowanym ryżem?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-08-10

Rozgotowany ryż zmienia swoją konsystencję i teksturę. Staje się bardzo miękki i kleisty. Dzieje się tak dlatego, iż skrobia z ziaren ryżu jest nadmiernie uwalniania z ziaren ryżu przy zbyt długim gotowaniu. Skrobia to spoiwo, które sprawia, że produkt staje się bardziej lepki. Można to wykorzystać i podpowiemy Wam, jak to zrobić w tym artykule. Czy jednak jest jakaś możliwość, aby uratować sam rozgotowany ryż?

Jak uratować rozgotowany ryż?

Idealnie ugotowany ryż jest miękki, ale jednocześnie sypki. Przez zbyt długie gotowanie stanie się kleisty. Możemy spróbować go uratować. Jeśli jeszcze nie zdjęliśmy go z ognia, należy odsączyć nadmiar wody. Następnie ustawiamy mały ogień i gotujemy go jeszcze chwilę. Uważajcie, aby go nie przypalić. Ryż trochę przyschnie i będzie lepszy do jedzenia. To czy nam się uda, zależy od stopnia rozgotowania. Dlatego czasem lepiej jest wykorzystać taki ryż w inny sposób.

Usmaż placki ryżowe

Wcześniej wspomnieliśmy Wam, że podczas zbyt długiego gotowania ryżu uwalnia się dużo skrobi, która sprawia, że jest on kleisty. To sprawia, że bardzo łatwo możemy uformować z niego placuszki. Możemy dodać trochę mąki, przypraw, a nawet innych dodatków. Uformować placuszki, a następnie usmażyć je na patelni.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Zrób pudding ryżowy lub risotto

Jeśli całkowicie rozgotowałaś ryż, to możesz zrobić z niego risotto lub pudding ryżowy. Risotto to włoska potrawa, w której ryż jest gotowany w płynie, zwykle bulionie, a czasem z dodatkiem wina, stopniowo dodawanym, aby osiągnąć kremową i jednolitą konsystencję.

Pudding ryżowy to słodka potrawa, gdzie ryż jest gotowany z mlekiem i cukrem, a następnie chłodzony, aby uzyskać gęstą i kremową teksturę. Rozgotowany ryż będzie idealną bazą dla tych dwóch potraw i się nie zmarnuje.

Wykorzystaj rozgotowany ryż do zagęszczenia zupy

Rozgotowany ryż może służyć jako naturalny zagęszczacz zup. Po prostu zmiksuj go i dodaj do zupy, aby nadać jej gładką i kremową konsystencję. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku zup krem.

Jak więc widać, możemy spróbować uratować rozgotowany ryż, ale będzie to trudne, jeśli stał się bardzo miękki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby na jego bazie zrobić inne danie, w którym właśnie w tej formie będzie potrzebny.

Podobne artykuły