Jak ugasić olej, który się zapalił? Nie rób tego nigdy wodą!

Sytuacja, w której olej zapali się podczas smażenia może zdarzyć się w każdej kuchni. W takiej sytuacji nigdy, pod żadnym pozorem niech nie przyjdzie Wam do głowy gaszenie ognia za pomocą wody. To bardzo złe połączenie, które natychmiastowo może spowodować pożar całej kuchni, a w końcu i domu i doprowadzić do bardzo mocnych poparzeń.

Gaszenie oleju

Dlaczego tak się dzieje? Może próbowaliście kiedyś dodaj wody do oleju gdy robiliście sos vinegrette? Woda wtedy spływa na dół pod olej i składniki oddzielają się. To dlatego, że woda jest cięższa. Gdy wlejemy ją na rozgrzaną patelnię z olejem również opadnie na dno, ale duża temperatura spowoduje, że bardzo szybko zmieni się w parę, która jest już lżejsza. To natomiast doprowadzi do dużego wybuchu ognia i gorącego tłuszczu. Nie życzę Wam nigdy tego w Waszej kuchni! Nie próbuj tego w domu, ale jeśli jesteś ciekawa efektu możesz zobaczyć go na wideo poniżej.

Jak w takim razie ugasić olej, który się zapalił? Oczywiście najpierw wyłącz gaz, a następnie jeśli masz pod ręką sól, posyp nią ogień. To go ugasi. Gdy nie masz soli możesz przykryć ją mokrym ręcznikiem. Wtedy nie zdąży się zapalić, a jak wiadomo bez powietrza ognia nie ma. Powietrze możesz również odciąć w inny sposób wykorzystując choćby dużą pokrywkę. Gdy ogień wypali tlen zgromadzony pod nią co nastąpi szybko, sam zgaśnie. Pamiętaj jednak by nigdy nie używać do tego wody! Może to doprowadzić do dużej tragedii.

Skomentuj

Jak ugasić olej, który się zapalił? Nie rób tego nigdy wodą!