Pieczarki to grzyby hodowlane, które mają swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Nie można im jednak odmówić świetnego smaku oraz zdolności do odmieniania wielu potraw. Jak jednak oczyścić pieczarki, aby nadawały się do zjedzenia? Okazuje się, że ich mycie jest błędem, który popełnia znaczna większość społeczeństwa. Poznaj lepsze sposoby na ich dokładne oczyszczenie przed wykorzystaniem w kuchni!
Mycie pieczarek w ramach ich oczyszczania uznawane jest za duży błąd. Doświadczeni kucharze twierdzą, że ten proces wpływa negatywnie na grzyby hodowlane. Dzieje się to samo, co w przypadku grzybów leśnych — po umyciu stają się gumowate.
Dlaczego mycie pieczarek wpływa na nie negatywnie? Grzyby mają tendencję do szybkiego i mocnego chłonięcia wody. Mycie pozbawia je sprężystości, w efekcie stają się sflaczałe i miękkie.
Płukanie pieczarek jest błędem też z innego powodu. Wilgotne grzyby znacznie szybciej się psują. Jeśli decydujesz się na ich umycie, koniecznością będzie szybkie ich wykorzystanie.
Skutecznym sposobem na oczyszczenie pieczarek jest wykorzystanie do tego lekko wilgotnej szmatki lub kawałka ręcznika papierowego. Delikatnie nasączony wodą kawałek materiału w zupełności wystarczy, aby usunąć z grzybów resztkę ziemi oraz inne ewentualne zanieczyszczenia. Wykorzystując tę metodę, można być również pewnym, iż pieczarki nie utracą swojej chrupkości i cennego aromatu.
Innym sposobem oczyszczenia grzybów hodowlanych jest obranie ich ze skórki. Teoretycznie sposób ten również nie jest zalecany, ponieważ skórka może pochwalić się sporą ilością składników odżywczych, jednak w przypadku mocnego ich zabrudzenia — obieranie będzie najkorzystniejszą metodą oczyszczania. Obieranie jest też konieczne, jeśli planujemy zjedzenie praktycznie surowych pieczarek, np. blanszowanych.
Ciekawym sposobem oczyszczania pieczarek z nagromadzonej ziemi jest wykorzystanie pędzelka. W tym celu koniecznością będzie sięgnięcie po dość twardy pędzel, który nie będzie gubił włosia. Kiedy taki przedmiot znajduje się w naszej dłoni — wystarczy omieść nim każdy grzyb osobno. W ten sposób skutecznie pozbędziemy się większych grudek ziemi. Jeśli chodzi o mocniej przylepione do grzyba zabrudzenia, warto użyć nożyka do ich odcięcia lub starcia.
Powyższe metody oczyszczania pieczarek są bardzo skuteczne, a jednocześnie nie ryzykujemy, iż pieczarki staną się wodniste, gąbczaste i bez smaku!