Czy trzeba obierać maślaki?

Maślak jet jednym z grzybów jadalnych, który jest bardzo szeroko rozpowszechniony. Oprócz Polski znajdziemy go również w Ameryce Południowej, Australii i Nowej Zelandii. Znajdziecie go w lasach iglastych, głównie pod sosnami. Jest to też grzyb bardzo pożądany przez grzybiarzy ze względu na swoje walory smakowe. Świetnie nadaje się do marynowania, ale też smażenia czy duszenia. Kapelusz posiada skórkę z śliską powłoką, którą najczęściej się usuwa. Czy trzeba to na pewno robić?

Czy obierać maślaki?

Skórka na kapeluszu i lepki śluz na niej powoduje, że łatwo przyklejają się do tego grzyba zanieczyszczenia. Jeśli chcemy go oczyścić zdjęcie tej skóry to ułatwia. Dlatego też maślaki to grzyby niewdzięczne pod względem ich czyszczenia i wielu grzybiarzy po prostu robić tego nie lubi. Jest to pracochłonne, nóż i dłonie pokryte są tym śluzem więc też do nich wszystko się lepi. Można naprawdę poświęcić na to sporo czasu i nerwów.

Może więc nie trzeba ich obierać? Może wystarczyłoby umyć grzyby i ugotować je razem ze skórką? Wydaje się to dobrym pomysłem, ale gdy go przeanalizujemy tak jednak nie jest. Raz, że skórka ta jest kwaśna w smaku. Pozostawienie jej zepsuje nam po prostu danie. Jeśli liczymy na smak maślaków możemy wtedy się zawieść. Drugie, że śluz, którym są pokryte kapelusze pęcznieje w wodzie, a nasz organizm go nie trawi. Oczywiście nie jest dla nas trujący, ale może przysporzyć kłopotów trawiennych. Jeśli zjemy go bardzo dużo może również dojść do zasklepienia jelit i wtedy nie obejdzie się bez interwencji – jest to coś co zagraża nawet naszemu życiu.

Dlatego odpowiedź jest jedna – najlepiej obierać maślaki :)