Gdy gotujesz makaron odlewasz go na durszlaku, a następnie przepłukujesz zimną wodą z kranu? To błąd i nie powinnaś tego robić. Jeśli jesteś ciekawa dlaczego, przeczytaj ten krótki artykuł. Dzięki temu zwiększysz swoje umiejętności kulinarne i sprawisz, że przygotowane przez Ciebie dania będą lepsze.
Makaron po ugotowaniu ma swoją lepkość, dzięki której dużo lepiej łączy się z sosem np. spaghetti. Jeśli przepłuczesz makaron wodą straci ją, a przez to podany razem z sosem będzie się od niego rozdzielał. Przez to danie będzie mniej smaczne. Kto bowiem lubi jeść sos i makaron osobno, w przygotowaniu takiego dania chodzi o to by te dwa składniki ze sobą dobrze się połączyły.
Przy okazji warto pamiętać o jeszcze jednej zasadzie i do wody, w której gotujemy makaron nie dodawać oleju. Działa to w drugą stronę, makaron wtedy robi się zbyt śliski i przez to również nie łączy się z sosem.