Kwaśne mleko jest zdrowsze od zwykłego

Zdrowie Data publikacji: 2018-08-17

Kwaśne mleko czy inaczej zwane zsiadłym mlekiem jest zdrowsze niż zwykłe. Powstaje ono ze świeżego niepasteryzowanego i niesterylizowanego mleka. Na pewno pamiętacie jak kiedyś odstawiało się mleko aby zsiadło. Niestety dzisiejsze pasteryzowane mleka prędzej się zepsują niż zakwaszą. Szkoda, bo kwaśne mleko jest bardzo zdrowe i warto je pić. A nie ma nic smaczniejszego niż młode ziemniaczki z koperkiem i masełkiem, a do tego zsiadłe mleko.

Fermentacja w mleko zachodzi samoczynnie bo żyją w nim bakterie i to jest całkowicie naturalne. Po zakwaszeniu mleko rozwarstwia się i powstaje gęsty skrzep kwasowy i płynna serwatka. Wystarczy je schłodzić, wymieszać i mamy pyszne kwaśne mleko do obiadu lub śniadania. Mleko w przemyśle jest pasteryzowane czyli poddane temperaturze, dlatego część bakterii jest zabita. Dzięki temu mleko można przechowywać dłużej bo nawet do 10 dni. Mleko UHT jest dodatkowo sterylizowane, drobinki tłuszczu są na stałe rozbite więc mleko w tej samej konsystencji przechowywać można przez wiele miesięcy. Takie mleko już nie skwaśnieje, a jedynie zepsuje się i nie będzie nadawało się do spożycia.

Zsiadłe mleko, a zdrowie

Zawsze gdy czytamy w zagranicznych mediach wstępy do artykułów o zsiadłym mleko na naszej twarzy pojawia się uśmiech. Dla nas jest to czymś zupełnie naturalnym, że zsiadłe mleko jest smaczne i zdatne do spożycia, podczas gdy tam budzi to nadal wielkie zdziwienie. Jednak można zaczerpnąć wiedzy pochodzącej z badań i tak jest w tym przypadku. Grupa naukowców postanowiła sprawdzić jego właściwości i potwierdziła jego zdrowotne właściwości. Badania zostały opublikowane w 2014 roku w British Medical Journal i pokazały one dość przewrotną teorię. Okazuje się, że gdy pijemy więcej niż trzy szklanki mleka dziennie, zwiększamy ryzyko złamań kości i śmierci.

Za to okazuje się, że zsiadłe mleko jest lepsze bo w rzeczywistości nasz organizm łatwiej je trawi. Nadaje się nawet dla ludzi, którzy nie tolerują laktozy. Niektóre kultury używają go aby zatrzymać biegunkę spowodowaną niektórymi wirusami, na niedobory żelaza, osteoporozę i inne problemy żołądkowe. Według badań opublikowanych w Internationa Journal of Food Properties stwierdzono, że zsiadłe mleko spowalnia wzrost komórek rakowych i obniża poziom złego cholesterolu.

Zalety spożywania kwaśnego mleka

  1. zawiera zdrowe dla nas bakterie
  2. łagodzi problemy trawienne np. biegunki czy zaparcia
  3. poprawia perystaltykę jelit
  4. podnosi odporność organizmu
  5. wspomaga odchudzanie
  6. jest bogatym źródłem witamin
  7. wzmacnia włosy i paznokcie
  8. mogą je pić osoby z nietolerancją laktozy
  9. zawiera dużo wapnia
  10. nie zawiera dodatków chemicznych

Wybielanie bielizny zsiadłym mlekiem

Zsiadłe mleko nadaje się nie tylko do picia. Nasze babcie znały więcej sposobów na jego wykorzystanie, a jednym z nich jest wybielenie bielizny. Z czasem bielizna zaczyna żółknąć i szarzeć. Wtedy można wykorzystać zsiadłe mleko, które jest delikatniejsze dla tkanin niż wybielacz. Wystarczy namoczyć bieliznę w nim przez cała noc, a potem wyprać jak zwykle.

Źródło artykułu: https://www.shared.com/sour-milk-healthier/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły