Korzystasz z drewnianej deski do krojenia? Musisz pamiętać o tym aby nie myć jej ciepłą wodą oraz przy użyciu płynu do mycia naczyń. Jest to bardzo istotna informacja, która może uchronić Cię przed zatruciem pokarmowym. Jeśli jesteś ciekawa, dlaczego tak jest, to przeczytaj ten artykuł. do końca.
Włóka, z których składa się drewno wykorzystane do zrobienia deski do krojenia rozmiękczają się w skutek wody i płynów do mycia naczyń. Przez to wchłaniają one więcej wilgoci z pokarmów, które kroimy na desce. Wilgoć ta następnie staje się idealnym miejscem do rozwoju grzybów i bakterii. Późniejsze przygotowywanie posiłków na niej może skończyć się nawet zatruciem pokarmowym. Dlatego lepiej tego nie robić i mieć osobne deski do krojenia mięsa i warzyw.
Bardzo dobrym sposobem na czyszczenie desek jest używanie octu, który zabija bakterie i grzyby. Nie trzeba wcale dużej ilości, wystarczy ją tylko nim przetrzeć. Deskę opłukujemy pod zimną wodą i zawsze wycieramy do sucha, nie czekamy, aż wyschnie sama.