Owoce z kolcami – jak się nazywają i jak je obierać oraz jeść?

Kuchnia Data publikacji: 18 listopada 2022

W sklepach możemy spotkać dziwnie wyglądające owoce z kolcami. Być może zastanawialiście się czym one są, jak się je obiera i w jaki sposób je. Może wzbraniało Was to przed ich zakupem i spróbowaniem. Dzisiaj wyjaśnimy Wam, czym są owoce z kolcami, czyli tak naprawdę kiwano. Bo tak ten owoc się nazywa. 

Czym jest KIWANO – owoc z kolcami?

Kiwano to owoc, który rośnie na kolczastych krzewach. Jest żółty lub zielony i ma długość około 5-8 cm. Owoc ten jest bardzo soczysty i ma orzechowy smak. Kiwano można jeść na surowo, ale najczęściej dodaje się go do sałatek lub używa jako dodatek do dań głównych.

Jak wygląda owoc kiwano?

Kiwano ma żółty lub zielony kolor i długość około 5-8 cm. Jest bardzo soczysty i ma orzechowy smak. Charakterystyczne są kolce, które posiada na zewnątrz. Nie musimy jednak obawiać się przed wzięciem kiwano w dłoń. Kolce te nie są kłujące i nic nam nie zrobią. 

Jakie właściwości ma owoc kiwano?

Kiwano jest bogate w witaminę C i potas. Zawiera także inne cenne składniki, takie jak błonnik i kwas foliowy. Witamina C pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów i dziąseł. Ponadto witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który może chronić przed chorobami serca i nowotworami. Kwas foliowy natomiast pomaga w utrzymaniu zdrowego układu nerwowego oraz prawidłowej produkcji krwi.

Uzupełnienie diety w kwas foliowy może zapobiegać powstawaniu takich chorób jak cukrzyca i miażdżyca.

Jak obierać kiwano?

Kiwano to owoc, który można łatwo obrać, a jego miąższ jest bardzo smaczny. Aby obrać kiwano, należy zacząć od usunięcia skórki z wierzchu owocu. Następnie należy wziąć ostry nożyk i pociągnąć go po całym owocu, tak aby usunąć miąższ. Owoc można przechowywać w lodówce lub zamrozić na później.

Do czego wykorzystać kiwano?

Kiwano można użyć do przygotowania soku, który jest bogaty w witaminę C i A. Można go także dodać do sałatek lub użyć jako dodatek do owocowych deserów. 

Przepis na sok z kiwano

1. Kiwano obrać ze skórki
2. Pokroić w kostkę
3. Wrzucić do blendera lub rozdrobnić widelcem
4. Wlać do szklanki i dodać sok z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
5. Odstawić na chwilę, aż owoc się rozpuści
6. Przecedzić przez sito lub gazę
7. Podawać schłodzony

Podobne artykuły