Termoobieg w piekarniku – kiedy warto go używać, a kiedy tego nie robić?

Większość nowoczesnych piekarników, które mamy w swoich kuchniach zawierają termoobieg. Czy wiesz kiedy należy go używać, a kiedy lepiej tego nie robić? Dzisiaj zajmiemy się tym tematem bo z naszych obserwacji wynika, że większość po prostu się tym wcześniej nie interesowała chociaż doskonale zdaje sobie sprawę z obecności takiej opcji w swoim urządzeniu. Korzystamy z niego dość intuicyjnie, ale nie zawsze jego włączanie jest wskazane.

Jak działa tarmoobieg

Termoobieg działa w ten sposób, że wprawia w ruch nagrzane powietrze. Dzięki temu w każdej części piekarnika panuje taka sama temperatura. Ciepłe powietrze jest bowiem rozprowadzane w całej komorze piekarnika równomiernie.

Jakie korzyści płyną z jego używania

Równa temperatura w całym piekarniku sprawia, że potrawy podgrzewają się równo, a co za tym idzie również szybciej. Dzięki temu możemy przygotować je w krótszym czasie. Na pewno zauważyliście na opakowaniach wielu gotowych produktów, do pieczenia w piekarniku, że czas pieczenia przy użyciu dwóch grzałek jest dłuższy niż na termoobiegu. Producenci sami nas o tym ostrzegają bo wiedzą, że termoobieg przyśpiesza proces pieczenia i mogłoby to sprawić, że potrawa spali się. Eksperci twierdzą, że jego użycie może dać nam do 10% oszczędności na energii elektrycznej.

Oczywiście możemy sami zdecydować, że chcemy przygotować jakąś potrawę szybciej i zamiast zwykłych grzałek jak napisano w przepisie użyć termoobiegu. Musimy wtedy jednak pamiętać o tym, że czas pieczenia będzie niższy i temperatura również powinna być mniejsza. W przypadku 200 stopni Celsjusza na dolnej i górnej grzałce temperatura pieczenia na termoobiegu powinna wynosić 180 stopni, czyli o 20 stopni mniej.

Kiedy korzystać z termoobiegu

Termoobieg sprawdza się w większości przypadków, gdy chcemy w szybszym czasie przygotować potrawy. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku mięs, są one wtedy dużo bardziej wilgotne. To samo w przypadku ryb, które dzięki nie mu nie wysychają na wiór. Gdy będziecie piec warzywa również warto go włączyć.

Kiedy nie używać termoobiegu

Jak widzicie sprawdza się on przy potrawach, które muszą zachować wilgoć aby były smaczne. W przypadku ciast czy chleba musimy się pozbyć tej wilgoci w większym stopniu. Dlatego podczas pieczenia tego typu rzeczy zaleca się by termoobieg był wyłączony. Oczywiście wiele osób nadal go stosuje i znajdziemy też przepisy, które to zalecają. Można wtedy zwiększyć czas pieczenia i temperaturę o 20 stopni Celsjusza i nie korzystać z niego.

Jak czyścić piekarnik z termoobiegiem

Mamy dla Was jeszcze bardzo fajny trik, który ułatwi Wam czyszczenie piekarnika jeśli posiada on termoobieg. Przygotuj sobie naczynie żaroodporne. Dodaj do niego 1 część octu i jedną część wody. Wyciśnij też sok z jednej cytryny i włącz piekarnik na 200 stopni z termoobiegiem. Woda zacznie parować, tłuszcz zmięknie. Dzięki temu wystarczy wnętrze piekarnika wytrzeć papierowymi ręcznikami i gotowe. Pamiętajcie o rękawiczkach i o tym by się nie oparzyć. Chwilę odczekajcie aby metalowe elementy piekarnika mogły ostygnąć.

Skomentuj

Termoobieg w piekarniku – kiedy warto go używać, a kiedy tego nie robić?