Czosnek niedźwiedzi o tej porze roku jest bohaterem w naszej kuchni. Śmiem nawet stwierdzić, że chyba jesteśmy od niego uzależnieni. Dzięki niemu nasz talerz jest zawsze zdrowy, taki wiosenny i kolorowy!
W kwietniu z łanów zielonych liści niewinnie już wyglądają pierwsze pąki, które niebawem rozwiną się w piękne białe kwiaty. Wtedy liście czosnku niedźwiedziego nie są już tak aromatyczne i delikatne. Tak więc teraz jest dobry moment na przygotowanie zapasów na zimę. Wszystkie części tej leczniczej rośliny są jadalne – od liści po cebulki, więc wykorzystujemy go na wszelkie możliwe sposoby. Kwiaty czosnku niedźwiedziego można wykorzystać do dekoracji sałatek, ale ich pąki smakują wspaniale! Marynowane pąki mają intensywniejszy i ostrzejszy smak niż same liście. Przypominają marynowaną cebulkę, świetnie udają kapary. Ten lekko pikantny dodatek podkreśli smak sałatki, pasty czy twarożku. Będzie również smaczną dekoracją zupy lub hummusu.