Piotr Ogiński to znany kucharz. Swoją popularność zdobył na YouTube, ale wystąpił też w takich programach, jak „Top Chef” i „Hell’s Kitchen”. Stale dzieli się swoimi przepisami i poradami z fanami za pośrednictwem Social Mediów. W jednym z opublikowanych filmów ostrzega przed największym błędem popełnianym podczas marynowania mięsa na grilla. To z jego powodu mięso nam się przypala podczas grillowania. Bardzo łatwo możemy temu zapobiec.
Piotr Ogiński ostrzega, aby do marynowania mięsa na grilla nie używać oleju. Olej kapiąc na węgiel, zaczyna się palić. Mięso przez to przypala się i jest okopcone. Piotr Ogiński radzi, aby mięso marynować na sucho, albo ewentualnie użyć do marynaty octu, soku lub sosu sojowego.
Dzięki temu mięso piecze się idealnie. Nie jest przypalone, a ma piękny i ładny rumiany kolor. Jeśli ciągle zdarza Ci się przypalać karkówkę, to właśnie może to jest tego powodem.
Poniżej przedstawiamy Wam nasz własny, redakcyjny przepis na marynatę do karkówki na bazie octu jabłkowego, który jest naszym zdaniem najlepszy, gdyż ma dużo łagodniejszy smak od octu spirytusowego.
Czas marynowania mięsa na grilla zależy od rodzaju mięsa oraz tego, jak intensywny smak marynaty chcesz uzyskać. Oto ogólne wytyczne dotyczące czasu marynowania różnych rodzajów mięsa:
Pamiętaj, że czas marynowania może się różnić w zależności od użytej marynaty i indywidualnych preferencji. Aby mięso było soczyste i pełne smaku, upewnij się, że jest ono dobrze obtoczone w marynacie i przechowywane w lodówce podczas marynowania.