Kwas foliowy – dlaczego jest tak ważny podczas ciąży?

Zdrowie Data publikacji: 17 lipca 2018

Kwas foliowy – zobacz dlaczego jest tak ważny podczas ciąży i jaką rolę pełni w rozwoju Twojego dziecka. Sprawdź jakie są jego naturalne źródła i ile powinnaś go spożywać.

Dlaczego kwas foliowy jest ważny

Zacznijmy jednak od tego czym jest kwas foliowy. Kwas foliowy to witamina B9. Reguluje ona wzrost i funkcjonowanie komórek w organizmie. Wpływa dodatnio na układ nerwowy i mózg. Decyduje również o dobrym samopoczuciu psychicznym. Pobudza procesy krwiotwórcze i chroni przed nowotworami. Pełni ważną rolę podczas ciąży wspierając odpowiedni rozwój układu nerwowego u dziecka.

Najlepsze źródła kwasu foliowego

  1. Ciecierzyca
  2. Szpinak
  3. Biała fasola
  4. Korzeń pietruszki
  5. Natka pietruszki
  6. Jaja kurze
  7. Bruskelka
  8. Jarmuż
  9. Brokuły
  10. Słonecznik
  11. Kapusta włoska
  12. Sałata
  13. Orzechy laskowego
  14. Truskawki
  15. Wątróbka kurczaka
  16. Ryż brązowy
  17. Czereśnie
  18. Chleb żytni pełnoziarnisty
  19. Kiwi
  20. Łosoś

Aby pokryć 25% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy wystarczy zjeść:

  1. 2 łyżki szpinaku
  2. 2 łyżki ciecierzycy
  3. 5 brukselek
  4. 1 korzeń pietruszki
  5. 1 szklanka truskawek

Źródła:

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły