Kurczak pieczony w mleku

Bez kategorii Data publikacji: 26 sierpnia 2023

Kurczak pieczony w mleku to niezwykłe danie, które łączy w sobie tradycję z nowoczesnością. Choć może brzmieć nieco nietypowo, mleko dodaje mięsu niezwykłej delikatności i głębokości smaku. W trakcie pieczenia mleko karmelizuje się, tworząc aromatyczny sos, który idealnie komponuje się z mięsem kurczaka.

Składniki

  • 1 kurczak (1,5 kg (w całości lub w częściach – użyłam udka i skrzydełka))
  • 1 główka czosnku
  • 500 ml mleka
  • ok 20 liści bazylii (świeżej )
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki pszennej ((opcjonalnie))

Podobne artykuły