Kotlety mielone jak z dzieciństwa

Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-08-28 / Aktualizacja: 2022-03-28

Nadal pamiętam smak kotletów mielonych mojej babci. Na zewnątrz chrupiąca skórka, a w środku wilgotne i mięciutkie.

Najczęściej do kotletów mielonych babcia podawała tłuczone ziemniaki i surówkę. Zwykle robiła ich też więcej, a następnego dnia dostawaliśmy je wsadzone między dwie kromki chleba do szkoły.

Nie da się podrobić tego smaku, ale to już kwestia sentymentów. Postaramy się jednak dzisiaj zrobić najlepsze kotlety mielone, które smakiem będą przypominać te z dzieciństwa. Może przywrócą Wam miłe wspomnienia.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 bułki suche
  • 1 duża cebula
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Zacznij od namoczenia bułki w ciepły mleku
  2. W tym czasie pokrój drobno cebulę
  3. Odlej mleko i wyciśnij bułki
  4. Dodaj do nich mięso, posiekaną cebulę, jajka, trochę soli i pieprzu, a następnie dodaj 2 ząbki czosnku przepuszczone prze praskę
  5. Dobrze wymieszaj składniki rękoma
  6. Uformuj z nich kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż z dwóch stron do zarumienienia na rozgrzanym oleju

Podobne artykuły