Nadal pamiętam smak kotletów mielonych mojej babci. Na zewnątrz chrupiąca skórka, a w środku wilgotne i mięciutkie.
Najczęściej do kotletów mielonych babcia podawała tłuczone ziemniaki i surówkę. Zwykle robiła ich też więcej, a następnego dnia dostawaliśmy je wsadzone między dwie kromki chleba do szkoły.
Nie da się podrobić tego smaku, ale to już kwestia sentymentów. Postaramy się jednak dzisiaj zrobić najlepsze kotlety mielone, które smakiem będą przypominać te z dzieciństwa. Może przywrócą Wam miłe wspomnienia.
Składniki
0,5 kg mięsa mielonego
2 bułki suche
1 duża cebula
1,5 szklanki mleka
2 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Przygotowanie
Zacznij od namoczenia bułki w ciepły mleku
W tym czasie pokrój drobno cebulę
Odlej mleko i wyciśnij bułki
Dodaj do nich mięso, posiekaną cebulę, jajka, trochę soli i pieprzu, a następnie dodaj 2 ząbki czosnku przepuszczone prze praskę
Dobrze wymieszaj składniki rękoma
Uformuj z nich kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż z dwóch stron do zarumienienia na rozgrzanym oleju