8 najbardziej niebezpiecznych rzeczy, które masz w kuchni, a nawet o tym nie wiesz!

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-10-24

Codziennie w swojej kuchni używamy wielu rzeczy. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego jak wiele z nich może być szkodliwych. Dzisiaj postaramy się Wam to uświadomić.

1. Plastikowe pojemniki

Jak się pewnie domyślacie plastik nie pochodzi z natury. To nie szkło, które jest bezpieczne dla nas, a po prostu wytwór inżynierii chemicznej. W celu stworzenia takich pojemników, czasami aby było to tańsze stosuje się różne substancje, które następnie podczas podgrzewania reagują z jedzeniem i możemy je przyswajać do organizmu. Dlatego najlepiej żywność trzymać w szklanych pojemnikach.

Rodzaje plastikowych opakowań

Na denku każdego opakowania znajdziecie taki trójkąt z trzema strzałkami. W środku znajduje się cyfra, która mówi o tym z jakim rodzajem plastiku mamy do czynienia.

Zaobserwuj nas na Facebooku

2. Zlew

Resztki żywności zalegają w nim tworząc idealne warunki do rozwoju bakterii, które następnie mogą przenosić się na inne elementy leżące w zlewie i wokół niego. Mogą to być np. bakterie salmonelli.

3. Gąbki

Gąbki kuchenne to po prostu siedlisko bakterii. Czy wiesz, że na 2.5cm2 gąbki przypada aż milion różnych bakterii? To istny rekord jeśli chodzi o nasz dom. Chyba nigdzie indziej nie da się znaleźć tak dużej ilości bakterii w jednym miejscu.

Nie oznacza to jednak, że musicie wyrzucać ją po każdym myciu. Wystarczy co kilka dni dobrze ją zdezynfekować. Aby to zrobić połóż gąbkę na talerzy i nasącz ją octem. Następnie włóż na maksymalnie minutę do mikrofalówki. Tak by ocet parował, ale gąbeczka się nie spaliła.

4. Ręczniki do rąk

Wycierasz w nie ręce np. po dotykaniu surowego mięsa. Długo są wilgotne i wiszą w temperaturze pokojowej, która jest idealnymi warunkami do rozwoju bakterii. Tak naprawdę ręcznik kuchenny powinien być wymieniany codziennie na świeży.

5. Odświeżacz powietrza w sprayu

Używasz odświeżacza powietrza w sprayu w swojej kuchni do maskowania brzydkich zapachów? Radzimy przestać.

Mogą one wywoływać astmę, rakotwórcze mutacje DNA, zmiany w hormonach, raka nosa, raka gardła czy zmiany chemiczne w mózgu. Znajdziemy w nich formaldehyd i nafthalen. Więcej dowiesz się tutaj.

6. Teflonowe patelnie

Teflon jest rakotwórczy, a my najzwyczajniej w świecie korzystamy z ppatelni za długi i w zły sposób. Gdy warstwa teflonu zaczyna być zdrapywana patelnia powinna wylądować na śmietnik. Do patelni używamy też jedynie drewnianych sztućców i łopatek.

7. Deski do krojenia

Deska do krojenia zawiera 200 razy więcej bakterii niż nasza deska klozetowa. Czyszczenie deski do krojenia jest proste. Najpierw przekrój cytrynę na pół. Deskę posyp solą i dokładnie wytrzyj ją połówką cytryny. Następnie umyj ściereczką nasączoną w occie. Takie zabiegi usuną zarazki z naszej deski.

8. Półki w lodówce

To dziwne prawda, przecież tam trzymamy nasze jedzenie. Mamy więc nadzieję, że będą one czyste. Tak niestety nie jest. Produkty już w lodówce zaczynają się psuć, żywność puszcza soki, które również się psują. To wszystko ląduje na pólkach lodówki i szufladach, dlatego powinniśmy często je czyścić.

Zdjęcie okładkowe: Designed by Freepik / Designed by Freepik

Podobne artykuły