Czego nie można robić we frytkownicy beztłuszczowej?

Kuchnia Data publikacji: 12 listopada 2024

Frytkownice beztłuszczowe zyskują na popularności dzięki możliwości przygotowywania zdrowszych posiłków z minimalną ilością oleju. Dzięki cyrkulacji gorącego powietrza oferują chrupiące potrawy bez konieczności smażenia w głębokim tłuszczu.

Jednak nie każdy produkt i danie nadaje się do użycia w tego rodzaju urządzeniu. Właściwe użytkowanie frytkownicy jest kluczowe, aby zapewnić jej długowieczność i bezpieczne gotowanie. Istnieje szereg rzeczy, których nie powinno się robić we frytkownicy beztłuszczowej, aby uniknąć jej uszkodzenia i zniszczenia. Oto lista najważniejszych zasad dotyczących tego, czego unikać.

Czego nie można przygotowywać we frytkownicy beztłuszczowej?

Wszystkie wskazówki znajdziemy w instrukcji użytkownika dostarczonej przez producenta, ale umówmy się — kto dokładnie się z nią zapoznaje? My to jednak zrobiliśmy, aby was ostrzec i uchronić was przed niespodziewanymi wydatkami.

Frytkownice beztłuszczowe skonstruowane są w taki sposób, by piec potrawy w gorącym powietrzu. Do tego, powietrze to krąży wewnątrz z dość dużą siłą. Możemy zauważyć to, próbując zrobić tost z serem. Nie raz ser zostanie z chleba zdmuchnięty.

Dlatego frytkownice beztłuszczowe nie nadają się do przygotowywania potraw płynnych. Nie wolno robić w nich zup czy sosów. Wiele instrukcji podkreśla, że użycie frytkownicy powinno ograniczać się do smażenia, grillowania lub pieczenia. Wszelkie próby użycia innych płynów, olejów lub wody, może prowadzić do uszkodzenia urządzenia, a także powodować ryzyko pożaru.

Co więcej, w przypadku niektórych potraw producenci zalecają czasem użycia dodatkowych naczyń odpornych na wysoką temperaturę. Silikonowych foremek, blach do pieczenia lub naczyń żaroodpornych. Na przykład, Quiche najlepiej jest przygotowywać w naczyniu żaroodpornym, a babeczki w silikonowej foremce.

Podobne artykuły