Zastanawiacie się o jaki produkt chodzi? Jest nią soczewica, która według najnowszych badań Kanadyjczyków wpływ dobrze na osoby, które cierpią na zbyt wysokie ciśnienie. Nie tylko pozwala je obniżyć, ale również regeneruje żyły, które uszkadzane są przez zbyt wysokie ciśnienie.
Czy wiesz, że według badań 15 mln Polaków cierpi na nadciśnienie? Możesz mieć z nim problem nawet o tym nie wiedzą i to w młodym wieku. 17 maja jest Światowym Dniem Nadciśnienia Tętniczego. Dzień ten ma za zadanie zachęcić ludzi do zmierzenia sobie ciśnienia. Wiele osób nie robiło tego nigdy w życiu. W maju ciśnienie zbadać można w specjalnych oznakowanych punktach w wielu dużych aptekach. Tak było w zeszłym roku i liczymy na to, że akcje również tego roku będzie kontynuowana.
Naukowcy z University of Manitoba. Dr Peter Zahradka i dr Carla Taylor podczas prowadzonych przez siebie badań na zwierzętach zauważyli, że włączenie do diety zwierząt soczewicy pomagało naturalnie obniżyć poziom wysokiego ciśnienia. Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie pokaże tabela ciśnienia.
Regularne jej jedzenie pomagało nawet odwrócić zmiany w strukturze żył, które spowodowane były właśnie nadciśnieniem. Dzięki temu możemy w sposób nie-farmakologiczny leczyć choroby związane z dyfuzją żył. To niesamowita wiadomość.
Gdy nadciśnienie nie jest leczone powodować może wiele problemów. Niektórymi z nich są:
Soczewica ma wiele wartości odżywczych i cennych dla zdrowia właściwości. To nie jest tak, że nagle warto ją jeść, a wcześniej nie. Zawsze była bardzo dobrym składnikiem diety np. dla kobiet w ciąży dzięki zawartości kwasu foliowego. Teraz po prostu znamy jeszcze jedną cenną jej właściwość.
Soczewica to dobra alternatywa dla białka pochodzącego z mięsa zwierząt. Dlatego tak chętnie sięgają po nią zwolennicy kuchni wegetariańskiej. Soczewica jest dosyć kaloryczna więc uważajcie z nią gdy jesteście na diecie. 100g soczewicy zawiera 116kcal.
Soczewicę możemy spotkać w wielu rodzajach, brązową, czerwoną, zieloną, żółtą. Jeśli nie jecie soczewicy to na początek polecam Wam wypróbować czerwoną bo łatwo się gotuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać. Dobrze nadaje się do zup.
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.