Wielu z nas nie wybiera w sklepach ciemnych bananów, a przede wszystkim z czarnymi końcówkami, w obawie przed robakami. Czy to słuszne podejście? Okazuje się, że nie tylko idealnie żółte banany są bezpieczne.
Końcówka banana wygląda nieapetycznie? Owoc jest ciemny, ma dużo brązowych plam na skórce? Odruchowo odrzucamy możliwość jego zakupu, a w domu wyrzucamy taki produkt do kosza.
Niegdyś, czarna końcówka banana posądzała była o źródło groźnych pasożytów oraz robaków. Odradzano jej spożywanie, w obawie przed toksynami i bakteriami. Jest to absolutną nieprawdą, nie ma żadnych podstaw naukowych, aby tak twierdzić. Jedząc banana z czarną końcówką, w żaden sposób nie zaszkodzimy swojemu zdrowiu. Wręcz przeciwnie!
Najprościej mówiąc, to element po kwiecie bananowca. Właśnie dlatego, jedząc banana z czarną końcówką, w żaden sposób nie możemy zagrozić swojemu zdrowiu. Większą uwagę należy przywiązać do mycia owoców przed ich spożyciem. Niemyty banan jest siedliskiem wielu bakterii chorobotwórczych.
Banany z brązowymi plamkami, nieco ciemniejsze od uwielbianych żółtych są mniej atrakcyjne dla kupujących, ale to bardzo duży błąd, że się z nich rezygnuje. Okazuje się, że banany z ciemniejszą skórką są słodsze i pełne wartości odżywczych.
Jedząc taki owoc, można wspomóc funkcjonowanie układu mięśniowego i szkieletowego. Ciemny banan jest jak najbardziej zdrowy, nie zawiera żadnych robaków, a w dodatku jest po prostu pyszny.
Niepokojącym sygnałem świadczącym, że z bananem dzieje się coś złego, są ciemne lub brązowe linie przebiegające przez jego środek. Jest to znak, że owoc jest pokryty pleśnią. Takiego banana nie powinniśmy jeść.
Banany są pełne witamin, minerałów oraz składników odżywczych. W ich składzie jest bardzo dużo potasu, dlatego owoc jest polecany dla osób chorujących na nadciśnienie. Duża grupa sportowców również wybiera banany, ponieważ są wysokokaloryczne i bardzo wartościowe. Fani skoków narciarskich na pewno pamiętają słynną bułkę z bananem, którą posilał się w oczekiwaniu na skok mistrz Adam Małysz.
Banan jest również źródłem cennych witamin takich, jak C, E, K, B6. Zawiera duże ilości magnezu, fosforu i sodu. We wspomnianej czarnej końcówce jest najwięcej składników odżywczych.
Wybieraj ciemne banany, ale bez czarnych lub brązowych linii przebiegających przez ich środek, a Twój organizm zyska wiele witamin, w związku z posilaniem się tymi owocami.
Źródło: Hong Kong Baptist University
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.